Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mistanke om kugalskap i Trøndelag

Veterinærinstituttet analyserer nå flere prøver.

MULIG KUGALSKAP: En rutinemessig prøve av ei ku i Nord-Trøndelag har gitt indikasjoner på mulig kugalskap (BSE). Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
MULIG KUGALSKAP: En rutinemessig prøve av ei ku i Nord-Trøndelag har gitt indikasjoner på mulig kugalskap (BSE). Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rutinemessig prøve av ei ku i Nord-Trøndelag har gitt indikasjoner på mulig kugalskap (BSE), melder Mattilsynet på sine nettsider.

- Veterinærinstituttet analyserer nå flere prøver for å bekrefte eller avkrefte mistanken, sier Solfrid Åmdal, leder seksjon landdyr og dyrehelsepersonell i Mattilsynet.

- Vi får nye prøvesvar i løpet av onsdag. Den klassiske formen for BSE smitter gjennom dyrefôr. Syke dyr kan ikke smitte direkte til andre dyr eller til mennesker. Det er ingen grunn til å bekymre seg for smitte gjennom kjøtt eller melk.

Ifølge Mattilsynets dreier det seg om ei femten år gammel ku, som det ble tatt rutinemessige prøver av i henhold til Mattilsynets overvåkingsprogram for BSE.

Kua er destruert og har ikke gått til slakt. Bonden er varslet og besetningen er pålagt rutinemessige restriksjoner. Dette innebærer at ingen dyr kan komme inn eller ut av gården. Mattilsynet kartlegger nå hvor kua kommer fra, og andre forhold rundt dette dyret, opplyser Mattilsynet.

BSE er en sykdom som rammer voksent storfe og som påvirker dyrets hjerne og sentralnervesystem.

- BSE kan overføres til mennesker gjennom kjøttprodukter. Dette er grunnen til at alle deler av storfeslakt som kan inneholde BSE-smitte blir rutinemessig fjernet på slakteriet, og sendt til destruksjon. Sånn sikrer vi at smitten ikke kommer inn i maten vår, sier Åmdal.