Mistanke om munn- og klovsyke i Sverige

En gård i Uppland i Sverige ble i kveld sperret av etter mistanke om at en kalv er smittet av munn- og klovsyke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De svenske landbruksmyndighetene understreker at mistanken er svært svak.

Robert ter Horst, fungerende sjef ved det svenske landbrukstilsynet, opplyser at en kalv på en gård i Vsthammar hadde feber og muligens også blemmer, noe som kan være symptomer på munn- og klovsyke.

En veterinær har tatt prøver av kalven, og disse ble mandag kveld undersøkt ved det veterinærmedisinske instituttet i Uppsala. Landbruksmyndighetene regner med å få svar på prøvene rundt midnatt.

Ter Horst sier det er snakk om en kalv som har vært syk fra fødselen, og at det ikke er funnet symptomer hos andre dyr på gården.

Tar det med ro

Veterinærdirektør Eivind Liven sier at det ikke er aktuelt med nye tiltak i Norge etter at det i kveld kom melding om at det er mistanke om munn- og klovsyke i Sverige.

- Jeg har nettopp snakket med den svenske veterinærdirektøren, og han sier at det egentlig ikke foreligger noen reell mistanke om munn- og klovsyke. Det er tatt noen prøver, og en gård er sperret av for sikkerhets skyld, sier Liven til NTB.

Den norske veterinærdirektøren sier at han er beroliget etter å ha snakket med svenske myndigheter, og at det foreløpig ikke er aktuelt med nye tiltak i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer