Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mistanke om nytt forskerfusk

Skal granskes av Universitetet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Universitetet i Oslo og Universitetet for Miljø og Biovitenskap (tidligere landbrukshøgskolen på Ås) har nedsatt en granskningskomite for å gjennomgå alle publikasjonene til en forsker mistenkt for alvorlig forskningsfusk.

Fabrikkerte data

Det er avslørt at vedkommende forsker har fabrikkert data. Nå skal hele hans produksjon gjennomgås. Han har hatt en omfattende vitenskapelig produksjon i vitenskapelige tidsskrifter og bøker i Norge og utlandet.

Økologisk forskning

Forskeren var inntil 2005 tilknyttet UMB på Ås der han da hadde jobbet i ni år. Hans felt der var primært økologisk forskning der han så på samspillet mellom jord, sopp og planter i tropiske og tempererte strøk, samt forskning på biologisk mangfold. Det var ved UMB at det påståtte fusket ble oppdaget.

Fram til i vår hadde han en deltidsstilling ved Senter for Utvikling og Miljø ved universitetet i Oslo der han forsket på effekten av bioprospektering (identifiseringen av kjemikalier, gener og planter som kan brukes industrielt) og andre emner tilknyttet biologisk mangfold.

Han avsluttet sitt ansettelsesforhold etter at forholdene ved noe av hans forskning ble tatt opp med ham.

Komiteen som nå skal gå gjennom hele hans produksjon skal levere sin rapport 8. januar 2007, og deretter vil rapporten bli offentliggjort, går det fram av en pressemelding.

FUSK: En fuskeforsker som blant annet var ansatt ved Universitetet i Oslo er avslørt. Illustrasjonsfoto: Tom Martinsen/Dagbladet
FUSK: En fuskeforsker som blant annet var ansatt ved Universitetet i Oslo er avslørt. Illustrasjonsfoto: Tom Martinsen/Dagbladet Vis mer

Dagbladet.no følger saken.

image: Mistanke om nytt forskerfusk