Mistanke om ulovlig billøp: - Flere hundre nordmenn stoppet av tysk politi

Tysk politi har tauet flere av bilene. - Det er helt kaos, sier en bilist til Dagbladet.

STOPPET I TYSKLAND: Flere hundre biler er stoppet av tysk politi. Foto: Bernd Wüstneck / DPA / NTB Scanpix
STOPPET I TYSKLAND: Flere hundre biler er stoppet av tysk politi. Foto: Bernd Wüstneck / DPA / NTB ScanpixVis mer

Godt over 100 sportsbiler, som kjørte i opptil 250 kilometer i timen på en motorvei i Tyskland, er stanset av politiet. De fleste er nordmenn som deltar i «Eurorally».

Tysk politi etterforsker om de deltok i et ulovlig billøp torsdag. Politiaksjonen var i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, øst for byen Wismar nord i Tyskland.

Advokat Olav Sylte har blitt kontaktet av flere av bilførerne. Han forteller at bilene er en del av «Eurorally».

- Det er et par hundre nordmenn som er stoppet av politiet. Situasjonen er uavklart, men politiet ønsker å bryte løpet. Bilene skal videre, så det er meningsløst for tysk politi å holde dem der, sier han til Dagbladet.

Ifølge advokaten vil tysk politi holde på bilene til i morgen.

NORDMENN: Flere nordmenn deltar i løpet og er stoppet. Foto: Bernd Wüstneck / DPA / NTB Scanpix
NORDMENN: Flere nordmenn deltar i løpet og er stoppet. Foto: Bernd Wüstneck / DPA / NTB Scanpix Vis mer

- 14 pågrepet

Dagbladet har vært i kontakt med en bilist som ble stoppet av tysk politi. Han forteller at de har tauet bilen og at han ble innbrakt på politistasjonen.

- Det var helt kaos. Det var politibetjenter med maskingevær og vi fikk ingen informasjon. Vi var 14 stykker som ble brakt til politistasjonen. Der ble vi sittende i 2,5 timer, sier mannen, som ønsker å være anonym.

Ifølge han fikk dem verken advokat eller tolk, og de ble fratatt mobiltelefonene sine. Nå er de imidlertid på vei til hotell i en taxi.

Han forteller at bilistene ble stoppet på to forskjellige kontrollposter, og at det tilsynelatende kun er hans pulje som måtte bli med politiet til politistasjonen.

TAUER BILENE: Flere av bilene taues nå vekk fra stedet. Foto: Privat
TAUER BILENE: Flere av bilene taues nå vekk fra stedet. Foto: Privat Vis mer

Tauer biler

Pressetalsperson for politiet i Rostock, Stefanie Busch, sier til VG at ingen har blitt pågrepet, men at de nå tauer bilene til de involverte.

- Grunnen til at vi har valgt å taue bilene er fordi vi vil hindre at de vil ha et nytt billøp når vi drar fra stedet. De vil få bilene tilbake i morgen og vi har gitt dem muligheten til å ta taxi til et hotell i regionen, sier hun.

Advokat Sylte sier imidlertid at flere nordmenn er brakt til politistasjonen.

- De har ikke reist dit frivillig, sier han.

Norsk «Gumball»

Mesteparten av A20 gjennom delstaten er uten fartsgrense, og politiet rykket ut etter å ha blitt kontaktet av bekymrede bilister. Det er ikke meldt om noen ulykker.

Billøpet gikk fra Holmenkollen i Oslo til Tsjekkias hovedstad Praha, ifølge en rute på billøpets hjemmeside. Løpet startet onsdag.

Dagbladet får opplyst at løpet er en norsk versjon av det anerkjente rallyet «Gumball».

Planen skal ha vært at den over 400 kilometer lange etappen fra tyske Kiel til polske Szczecin gjennomføres på 4,5 timer.

På nettet markedsføres «Eurorally» som et løp for bilentusiaster, og deltakeravgiften er på opptil 7800 kroner.