Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mistanken om at en ku i Nord-Trøndelag har kugalskap, er styrket

Melder Mattilsynet.

KUGALSKAP: - Vi venter på endelig svar fra et laboratorium i England, de vil også kunne slå fast hvilke type BSE det er snakk om, sier en seksjonsleder i Mattilsynet. Kuene på bildet har ingenting med nyheten å gjøre. Foto: EPA/BARRY BATCHELOR/NTB Scanpix
KUGALSKAP: - Vi venter på endelig svar fra et laboratorium i England, de vil også kunne slå fast hvilke type BSE det er snakk om, sier en seksjonsleder i Mattilsynet. Kuene på bildet har ingenting med nyheten å gjøre. Foto: EPA/BARRY BATCHELOR/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nye prøvesvar fra Veterinærtiltynet styrker mistanken om at en ku i Nord-Trøndelag har kugalskap (BSE).

- Det stemmer, sier pressevakta i Mattilsynet til Dagbladet onsdag.

- Kjøtt og melk ufarlig - Mistanken om at kua har BSE er styrket, men er foreløpig ikke bekreftet, sier Solfrid Åmdal, som leder seksjonen for landdyr og dyrehelsepersonell i Mattilsynet i en pressemelding.

- Vi venter på endelig svar fra et laboratorium i England, de vil også kunne slå fast hvilke type BSE det er snakk om.

Tirsdag meldte Mattilsynet om at en rutinemessig prøve tatt av en ku i Nord-Trøndelag ga indikasjoner på at kua hadde kugalskap. Det er de nye prøvene, tatt onsdag, som styrker mistanken.

Kua er avlivet og er ikke gått til slakt.

Det er ikke farlig å spise kjøtt eller å drikke meld, ifølge Mattilsynets pressemelding.

Alle deler av storfeslakt som kan inneholde BSE-smitte blir rutinemessig fjernet på slakteriet, og sendt til destruksjon.
Det er derfor ikke farlig å spise storfekjøtt. Det er heller ikke farlig å drikke melk, sier seksjonsleder Åmdal.

- Kartlegger hvor kua kommer fra Mattilsynet opplyser at kugalskap smitter gjennom fôr. Sykdommen ssmitter ikke direkte mellom dyr, og kan oppstå spontant hos eldre storfe.

De senere åra er det oppdaget en atypisk variant av BSE, som oppstår spontant og som ansees å ikke skyldes smitte. Man regner med at såkalt atypisk BSE oppstår hos cirka ett av en million storfe.

- Vi tar dette på alvor og håndterer dette som om mistanken var bekreftet, sier Åmdal.
- Vi kartlegger nå hvor kua kommer fra, og andre forhold rundt dette dyret.

Besetningen er pålagt rutinemessige restriksjoner. Dette innebærer at ingen dyr kan komme inn eller ut av gården, sier hun.
Symptomene på kugalskap er atferdsforstyrrelser i form av rastløshet, tendens til aggresjon, ukontrollerte bevegelser, og vanskeligheter med å holde seg på bena, ifølge Store norske leksikon (se faktaboks).

Falt med 90 % I USA ble det første tilfelle av kugalskap oppdaget i 2003, og allerede tre dager etter at sykdommen ble rapportert falt biffeksporten med hele 90%.

Epidemien i Europa på nittitallet skyldes tidligere bruk av kjøtt og benmel til foring av husdyr, og forbud mot dette har ført til en rask tilbakegang av epidemien. I dag er flere og flere av BSE tilfellene som oppdages i EU spontan BSE.

Dagbladet kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media