Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mistanken om at Osama ble beskyttet av Pakistan øker

Terrorlederen bodde i pakistansk militærby.

-DREPT:  Mistanken om at Osama bin Laden levde under beskyttelse fra krefter i det pakistanske militæret eller i etterretningen, er stryrket, mener forsker: Foto: AP Photo/Al-Jazeera/Scanpix
-DREPT: Mistanken om at Osama bin Laden levde under beskyttelse fra krefter i det pakistanske militæret eller i etterretningen, er stryrket, mener forsker: Foto: AP Photo/Al-Jazeera/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et av de mest interessante aspektene ved drapet på terrorlederen Osama bin Laden er i hvilken grad pakistanske myndigheter var informert om aksjonen. 

Det sier Helge Lurås, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) til Dagbladet.

Terrorlederen ble pågrepet av amerikanske spesialstyrker Navy Seals i en villa i millionbyen Abbottabad, et par timer nord for Pakistans hovedstad Islamabad.  

Viktig militært I byen er det blant annet en stor pakistansk militærbase og militærakademi. 

- Det har vært spekulert i om bin Laden rent faktisk har vært under beskyttelse av den pakistanske etterretningstjenesten, ISI, eller den pakistanske hæren. At han ble tatt i denne byen hvor det er mange pakistanske militærinstallasjoner styrker denne teorien, mener Lurås.

Siden byen er så viktig for det pakistanske militæret vil de ha drevet omfattende kontraetterretning her.

- Uten hjelp vil det være vanskelig for en så høyprofilert person å gjemme seg bort i en slik by. Men dette er det litt tidlig å si noe om, mener han. 

Økt terrorfare Nupi-forskeren tror terrorfaren vil øke noe i et par uker fram i tid.  For al-Qaida vil det være om å gjøre å vise at de ikke er knekt. I tillegg kan det gi dem litt ekstra aggresjon at han er blitt martyr, slik de ser det. Jeg tror effekten er midlertidig. Al-Qaida er ikke en veldig slagkraftig organisasjon lenger. De har ikke kapasitet til å gjennomføre noe særlig, sier han.

Lurås mener drapet på bin Laden kom på et viktig tidspunkt. Han viser til utviklingen i Midtøsten og Nord-Afrika der det i land etter land har vært folkeopprør mot autoritære regimer. 

- USA og Vesten for øvrig har levd i skyggen av 11. september i ti år. Terrorangrepet har drevet mye av USAs og Vestens forhold til andre land, samtidig som trusselen etter min mening har vært mindre enn det vi har gjort den til. Autokratiske regimer har fått støtte fra fordi vi har trodd at dette har vært nødvendig for å holde islamistiske krefter unna. I det siste har vi sett at dette har vært en irrasjonell frykt, sier Lurås. 

- Drapet på Osama bin Laden kan være med på å lukke et kapitel som startet med terrorangrepet mot to tvillingtårnene World Trade Center i New York 11. september 2001. Nå som symbolet Osama er død, kan det være lettere å modernisere USAs politikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media