Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mistanken rammer de mest sårbare

Da Odd Einar Dørum tok over nøkkelen til justisministerens kontor, reiste han et klokt spørsmål: Hva kan gjøres med sårbarheten vår uten at vi mister fotfestet? Jeg har et forslag. Sjekk hva forgjengeren din har latt overvåkingspolitiet sette i verk etter terrorens makabre triumf den 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da vil du kanskje finne at regjering og overvåking er i ferd med å miste det etiske fotfestet i sitt forhold til muslimer i ulike etniske minoriteter. I det stille skjer det nå en omfattende trakassering av muslimer som blir mistenkt for å ha noe med Osama bin Laden og hans like å gjøre.

Trakasserende

I to- tre uker har mange muslimer blitt hentet inn til avhør av overvåkingspolitiet rundt om i landet. Det skal ikke mye til før de blir bedt om å møte på Hotel Plaza eller andre passende steder utenfor politikamrene. De kan ha besøkt slektninger i USA eller Storbritannia. Noen få har pleid sin lidenskapelige småflyhobby. Andre blir innkalt fordi de har nære eller fjerne slektninger i Syria, Afghanistan eller Pakistan som er ført opp i diverse terrorregistre i Schengen-systemet eller i nasjonale registre. Problemet med slike registre er at de i realiteten er for arbeidsregistre å regne. De inneholder ikke uten videre verifiserte opplysninger, men også påstander, rykter og strøopplysninger. Og muslimer kan bli innkalt fordi de har markert «militante» synspunkter - uten at det knytter dem til et lyssky nettverk.

Frivillig

NRKs Ukeslutt rettet prisverdig søkelyset mot denne trafikken for noen uker siden. Påfallende få redaksjoner fulgte opp saken. Etter hvert har jeg fått mer informasjon om hva som skjer:

  • Samtalene skjer frivillig. Men du skal ha stor selvtillit og solid nettverk i det norske samfunnet for å si nei.
  • Samtalene minner til tider om et trakasserende avhør. «Du som er fundamentalist kan da ikke vente deg noe annet.» Eller: «Du som er i slekt med X og Y må selvsagt finne deg i at du må svare for deg nå.»
  • Hvor mange som til nå har vært inne til avhør vet ikke jeg. Men tips, henvendelser og annen informasjon tyder på at det nå må dreie seg om mange.
  • Disse avhørene berører ikke bare de som blir direkte krysseksaminert. Ringvirkningene er betydelige. For hver person som blir avhørt, blir en hel familie, slekt og venner skremt. Noen tør ikke engang ha direkte kontakt med den «suspekte». Dette betyr at flere hundre - kanskje enda flere - i de etniske minoritetene allerede nå føler seg ille berørt eller til og med trakassert.
  • Personer som har vært inne til slike avhør, kan raskt få et problem i forhold til arbeidsgiver. For nå skjerpes personkontrollen av «slike personer» når de skal ansettes.
  • En indirekte konsekvens kan bli at hele minoritetsgrupper blir stigmatisert. De får et stempel i panna.

Mistankens pris

Dette er ikke et konstruert skrekkscenario. Jeg er redd at mistankens pris allerede er i ferd med å bli altfor stor.

Men skal da ingenting gjøres? Jo, og la det ikke herske tvil om at det også i Nord-Europa finnes både svarte og hvite som er villige til å la terroren ramme uskyldige tredjepersoner for «Den Store Sakens» skyld. Men dersom myndighetene i sin jakt på de ytterst få setter i gang tiltak som bidrar til å stemple hele minoritetsgrupper, blir prisen uhyggelig høy. Da er det blendahvit makt og fordommer som rår grunnen, ikke rasjonell kamp mot terrorisme. Det som nå er i ferd med å skje, kan komme til å legge grunnlaget for krav om en ny Lund-kommisjon om noen år. I VG 18. juni 1997 tillot jeg meg å hevde: «Bli (...) ikke forbauset om en ny Lund-kommisjon tvinges fram om 10- 15 år. Da kan spørsmålet om hva de mørkhudete fra sør egentlig ble utsatt for, bli et sentralt tema.» Etter 11. september 2001 er det fare for at det kan gå troll i ord.

Odd Einar Dørum har tidligere vist at han har en solid porsjon sosial intelligens. Spørsmålet er nå: Vil du bruke den til å støtte ikke bare Det Store Hvite Vi, men også de mest sårbare - de «mørkhudete fra sør»?

Hele Norges coronakart