Mistanken rammer de mest sårbare

Da Odd Einar Dørum tok over nøkkelen til justisministerens kontor, reiste han et klokt spørsmål: Hva kan gjøres med sårbarheten vår uten at vi mister fotfestet? Jeg har et forslag. Sjekk hva forgjengeren din har latt overvåkingspolitiet sette i verk etter terrorens makabre triumf den 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da vil du kanskje finne at regjering og overvåking er i ferd med å miste det etiske fotfestet i sitt forhold til muslimer i ulike etniske minoriteter. I det stille skjer det nå en omfattende trakassering av muslimer som blir mistenkt for å ha noe med Osama bin Laden og hans like å gjøre.

Trakasserende

I to- tre uker har mange muslimer blitt hentet inn til avhør av overvåkingspolitiet rundt om i landet. Det skal ikke mye til før de blir bedt om å møte på Hotel Plaza eller andre passende steder utenfor politikamrene. De kan ha besøkt slektninger i USA eller Storbritannia. Noen få har pleid sin lidenskapelige småflyhobby. Andre blir innkalt fordi de har nære eller fjerne slektninger i Syria, Afghanistan eller Pakistan som er ført opp i diverse terrorregistre i Schengen-systemet eller i nasjonale registre. Problemet med slike registre er at de i realiteten er for arbeidsregistre å regne. De inneholder ikke uten videre verifiserte opplysninger, men også påstander, rykter og strøopplysninger. Og muslimer kan bli innkalt fordi de har markert «militante» synspunkter - uten at det knytter dem til et lyssky nettverk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer