Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mistanken styrket etter avhør i «Breivik-rommet»

De siktede i Sigrid-saken har ikke klart å overbevise etterforskerne om alibier eller uskyld. Les hvordan avhørene foregår.

AVHØRES: I dette avhørsrommet i Oslo Politikammer på Grønland i Oslo, blir de to siktede for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne avhørt. Rommet ble også brukt i avhørene av Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge / Scanpix
AVHØRES: I dette avhørsrommet i Oslo Politikammer på Grønland i Oslo, blir de to siktede for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne avhørt. Rommet ble også brukt i avhørene av Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siktede 37-åringen nekter ennå å ha noe med et drap å gjøre, og 64-åringen har helt siden pågripelsen gitt uttrykk for at han antar å bli raskt sjekket ut av saken.

Men utviklingen i etterforskningen de siste dagene skal tvert imot ha gjort politiet sikrere på at mennene har vært involvert i drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16).

-  Vi mener saken mot begge de to siktede er styrket. Vi vet mye mer i dag enn for halvannen uke siden, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde til Dagbladet.

Hun bekreftet i går at det blant annet er funn gjort i nærheten av verkstedet på Kolbotn som har underbygget mistankene. Det var her mennene ble pågrepet av Beredskapstroppen 3. september, før likfunnet ble gjort i skogen like ved.

Men etterforskningsledelsen vil ikke gå i detaljer - blant annet fordi de siktede ennå har mange timer med avhør foran seg.

20 timer i avhør Utspørringen av de siktede er nå definert som et eget prosjekt av politiet.

Det er erfarne etterforskere ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt - som også i det daglige jobber med drapssaker eller tunge voldssaker - som foretar selve avhørene. De foregår i det samme  rommet som Anders Behring Breivik ble avhørt i etter terrorangrepene, fordi dette nå er det best utstyrte avhørslokalet i politihuset på Grønland.

I det ni kvadratmeter store rommet sitter siktede og avhøreren i to skråstilte stoler med et bord mellom seg.

I et tilstøtende «kommandorom», med enveisspeil, video- og lydoverføring, kan etterforskningsledelsen og voldsavsnittets egne avhørsinstruktører følge med på alt som blir sagt.

- Absolutt villig På onsdag var 64-åringen i et nesten ti timer langt avhør. Etter det første avhøret en uke tidligere fikk han ha penn og papir på cella i Ila fengsel, og hadde notert nye detaljer blant annet om hvor han har beveget seg i tida rundt forsvinningen.

- Han er absolutt villig til å forklare seg. Det er mye fri forklaring, men vi er ikke ferdige, og avhørene vil trolig fortsette til uka, sier Rohde.

- SIKTELSENE STYRKET: - Siktelsene mot de to er styrket etter avhør denne uken, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde til Dagbladet. Foto: Heiko Junge / Scanpix
- SIKTELSENE STYRKET: - Siktelsene mot de to er styrket etter avhør denne uken, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde til Dagbladet. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Hun bekrefter at 64-åringen gir så konkret informasjon at etterforskerne flere ganger har satt i gang nye undersøkelser i forbindelse med forklaringen.

- Han kommer  med opplysninger som genererer nye etterforskningsskritt, sier politiinspektøren.

Avhørene har altså likevel ikke ha svekket mistanken mot mannen, sett med politiets øyne.

37-åringen, som bare har blitt avhørt én gang, skal på nytt til «Breivik-rommet» på tirsdag. Også han vil bli spurt igjen og igjen om både hans egne og 64-åringens bevegelser i august.

- Begge blir spurt om helheten - også om andre personer, steder og biler. Parallellt med avhørene foregår det andre taktiske skritt, sier Rohde.

- Må komme i forkjøpet Avhørsekspert Asbjørn Rachlew forteller at det i drapssaker kan ta lang tid før de siktede får vite noe i avhør om de mest sentrale sporene.

- Når det foreligger potensielle bevis er det veldig viktig for politiet å komme siktede i forkjøpet med alle tenkelige alternative forklaringer og sjekke ut disse i avhøret. For siktede er det da veldig vanskelig å bortforklare beviset når det til slutt blir forelagt, om vedkommende er skyldig. Like viktig er det å gjøre dette for å raskt finne ut om noen er uskyldige og faktisk har en tilforlatelig forklaring på det aktuelle sporet, sier Rachlew til Dagbladet.

Avhørstaktikken etterforskerne benytter er mentHan jobber ikke med avhørene av de Sigrid-siktede og understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Ifølge Rachlew har tilhørerne i «kommandorommet» muligheter til å både gi innspill til avhøreren og iverksette nye etterforskningsskritt basert på det siktede sier - om nødvendig midt i avhøret.

- Voldsavsnittet har nå fått god erfaring med videoavhør som overføres «live». I noen saker har vi sett at vi ved å for eksempel ha en jurist i det tilstøtende rommet kan sette i gang en ransaking eller en ny pågripelse der og da, eller til og med varsle mannskaper som er ute i byen om noe haster veldig, sier Rachlew til Dagbladet.

SIKTET: 37-åring. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet
SIKTET: 37-åring. Foto: Fridgeir Walderhaug/Dagbladet Vis mer

Han bekrefter at det også kan forekomme at siktede i ett og samme avhør blir konfrontert med at politiet har vært ute og sjekket opplysninger vedkommende kom med tidligere på dagen.

- Ukjent De siktedes advokater stiller seg uforstående til Rohdes utsagn om at mistanken mot de to varetektsfengslede mennene er styrket.

- Hvis det er slik at politiet har eventuelle bevis ville vi satt pris på om vi fikk vite om det. Jeg har ikke fått noen informasjon fra politiet siden fengslingsmøtet i forrige uke, sier 37-åringens forsvarer, advokat John Christian Elden.

- Jeg er ikke kjent med at politiet har funnet noen nye spor som kan knytte min klient til handlingen, som altså er trygg på at han snart blir sjekket ut, sier 64-åringens forsvarer, advokat Aase Karine Sigmond.

Oslo tingrett oppnevnte i går advokat Heidi Ysen som Sigmonds medforsvarer i saken, på grunn av det store omfanget og medieoppmerksomheten.

SIKTET: 64-åring.
SIKTET: 64-åring. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media