- Mistankene mot Joshua er ulogiske og veldig vonde

Kari Hilde French på plass i Kinshasa for å møte sønnen igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Joshua French' mor Kari Hilde French og advokat Marius Graasvold  kom ved 20-tiden norsk tid til Kongos hovedstad Kinshasa, der kongolesiske mynidgheter og Kripos i dag har obdusert Tjostolv Moland.

Kari Hilde French og advokaten vil i morgen delta i en minnestund i fengselet.

Der vil norske diplomater, fanger og ansatte i fengselet delta sammen med andre nordmenn og kongolesere som Tjostolv Moland og Joshua French har hatt konktakt med de fire og ett halvt årene de har sittet fengslet to steder i Kongo.

Det er sjømannsprest Knut Lyngseth som skal lede minnegudstjenesten.

 LEDER MINNESTUND:  Sjømannsprest Knut Lyngseth, som har Afrika-ansvaret sør for ekvator, har fulgt opp Joshua French og Tjostolv Moland helt siden de ble fengslet for over fire år siden. Foto: Øyvind Sæthre, Sjømannskirken.
LEDER MINNESTUND: Sjømannsprest Knut Lyngseth, som har Afrika-ansvaret sør for ekvator, har fulgt opp Joshua French og Tjostolv Moland helt siden de ble fengslet for over fire år siden. Foto: Øyvind Sæthre, Sjømannskirken. Vis mer

I hele fengselsperioden har Lyngseth fulgt opp og besøkt de to nordmennene i fengselet både i Kisangani og Kinshasa.

- Helt ulogisk - Jeg følte at det var riktig å komme hit nå igjen, og det blir godt å få møte Joshua i den forferdelige situasjonen han er nå. Mistankene mot han i forbindelse med Tjostolvs død er veldig vonde og helt ulogiske, sier Kari Hilde French til Dagbladet.

Så seint som i begynnelsen av juli var hun på besøk i militærfengselet i Kinshasa. Det var første gang hun møtte sønnen på fire år. Da var det to i cella.

Natt til søndag for ei uke siden var det Joshua French som fant kameraten og medfange Tjostolv Moland død på toalettet i tilknytning til cella.

De siste dagene har kongolesisk politi med bistand fra fire tjenestemenn fra norske Kripos etterforsket om Joshua French har noen tilknytning til dødsfallet.

 TILBAKE I KONGO:  I kveld kom Kari Hilde French til flyplassen i Kinshasa for å møte sønnen Joshua og delta i minnestunden søndag for Tjostolv Moland. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET.
TILBAKE I KONGO: I kveld kom Kari Hilde French til flyplassen i Kinshasa for å møte sønnen Joshua og delta i minnestunden søndag for Tjostolv Moland. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

I dag ble obduksjonen av Moland avsluttet uten at er varslet når - eller om - hele eller deler av konklusjonen blir offentliggjort.

Dagbladet møter Kari Hilde French på flyplassen etter hun har plukket opp bagasjen.

Fengselet er stengt i kveld, og får møte sønnen i morgen.