Mistanker om sannhet

LILLESTRØM (Dagbladet): Den tidligere reklametegneren Torbjørn Skjelstad er overbevist om at det var Lars Grønnerød og Veronica Orderud som drev skytetrening ved Gjersjøen sør for Oslo noen få uker før trippeldrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart tre år etter husker han situasjonen og de to tiltalte så godt at han kan beskrive dem inngående for retten. Hvordan Lars holdt pistolen, og hvordan først Veronica og så Lars snudde seg og så på ham. Han så dem på mindre enn ti meters avstand, og kan den dag i dag beskrive Lars Grønnerøds hår og manglende hårvekst.

  • Skjelstad er ikke i tvil om hvem eller hva han så. Bortsett fra at han ikke beit seg merke i den andre mannen på stedet. Han sier han så at Veronica Orderud fikk skyteopplæring av Lars Grønnerød. Veronica, som kaller patroner for «dingser», og Lars Grønnerød som nekter å ha gjort annet enn å vise Per og Veronica hvordan pistolene fungerte lille julaften 1998. Skjelstads vitneforklaring er farlig for dem begge, og det forundrer meg nesten at den ikke vekker større oppsikt. Det kan selvsagt være fordi han fortalte det samme i herredsretten, men det kan like godt være fordi forklaringer i Orderud-saken generelt vekker mer mistenksomhet enn oppsikt.
  • Mistenksomheten rammer ikke bare vitner som husker dårlig. Den rammer like ofte vitner som husker godt. Tiltalen i Orderud-saken er så til de grader basert på forklaringer at rettsforhandlingene blir et spørsmål om å styrke eller svekke dem. Derfor blir det i forsvarernes øyne mistenkelig at Skjelstad husker usedvanlig godt. Det blir mistenkeliggjort at han gjenkjenner Grønnerød fra en tegning i Dagbladet. Selv om vitnet altså er tegner selv. Han har fireårig kunstutdannelse og 30 års erfaring i å huske menneskeansikter og situasjoner. Fotografisk hukommelse, som det heter.
  • Han har ingen grunn til å lyve, men hvorfor meldte han ikke fra til politiet før nesten to år etter? Fordi han er så beskjeden, sier han selv. Han ba tynt for seg om å slippe å vitne for aktoratet i herredsretten og ble til slutt stevnet av advokat Tor Kjærvik. Det blir nesten mistenkelig at han bor alene og ikke holder aviser. Dessuten har han selvfølgelig gitt en politiforklaring som ikke er helt identisk med det han sier i retten. Politiet har funnet hylser etter pistolammunisjon på stedet han har utpekt, men de stammer ikke fra noen av våpnene i saken. Han sier han til slutt meldte fra til politiet fordi han ville støtte dem som jobber for å komme fram til sannheten i Orderud-saken.
  • Sannheten i Orderud-saken er det mange som gjerne vil vite, men foreløpig er det mistenksomheten vi ser mest av.