Søppelkrisa i Oslo:

Mistede nøkler stanset søppel-henting 1728 ganger:
- Jeg grøsser

Veireno har rotet med nøklene til flere hundre bygårder og hus i Oslo. Nå frykter borettslag at nøkler er havnet i hendene på kriminelle.

ROT MED NØKLER OG SØPPEL. Slik ser det fortsatt ut rundt søppelpunkter i Oslo. Dette bildet er tatt tirsdag 3. januar.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ROT MED NØKLER OG SØPPEL. Slik ser det fortsatt ut rundt søppelpunkter i Oslo. Dette bildet er tatt tirsdag 3. januar. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet har fått innsyn i en oversikt over alle avvik som er meldt inn siden søppelselskapet Veireno tok over ansvaret for renovasjon i hovedstaden den 3. oktober. Den teller nå over 8600 avvik.

Her fremgår det at søppelbil-lagene selv har meldt et avvik av typen «mistet nøkkel» over 3 000 ganger. I over halvparten av disse tilfellene, 1728 ganger, oppga mannskapet at nøkkelproblemene førte til at avfall ikke ble hentet. Det fremgår av rutinen for avvik at borettslag og huseiere da skal kontaktes angående ny nøkkel.

Men verken Renholdsetaten i Oslo kommune eller Veireno kan forklare om nøklene faktisk er fysisk mistet, eller bare midlertidig rotet bort.

- Her må det gjøres noe

- Hvis nøklene er mistet og ikke bare forlagt, kan det føre til en ransbølge i Oslo. Dette nærmer seg en politisak. Her må politiet inn i bildet og kartlegge i detaljer nøyaktig hvor disse nøklene hører hjemme. Her må det bare gjøres noe, sier Peter Batta.

Han er administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund.

- JEG GRØSSER: Administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, er sjokkert over avvikene til søppelselskapet Veireno AS. Foto: NTB Scanpix
- JEG GRØSSER: Administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, er sjokkert over avvikene til søppelselskapet Veireno AS. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han mener at Veireno straks må kontakte alle borettslag der selskapet ikke har kontroll på nøklene, slik at låser kan byttes.

- Jeg grøsser bare jeg hører dette. Man kan bare ikke ha nøkler på vidvanke til en bolig. Man aner ikke hva som kan skje, her kan leiligheter bli tømt og folk ranet. Dette bør være spikeren i kista for dette selskapet, sier Batta til Dagbladet.

Veireno: Tømmer likevel søppel

Dagbladet har vært i kontakt med direktør og eier av Veireno AS, Jonny Enger. Han har hatt noen meget tøffe måneder etter at søppelkaoset brøt ut i hovedstaden.

Enger benekter at nøkkeltrøbbel er en viktig årsak til manglende henting.

- Det er ikke slik at det ikke blir hentet hvis nøkler mangler. Da ringes det på klokker så man kommer inn, sier Enger.

Han kan ikke kommentere de konkrete tallene Dagbladet presenterer i dag.

- Det er mer komplekst enn å svare på antallet nøkler, sier Enger.

- Vi har kontroll på dette, men tallene du kommer med her kan ikke jeg svare på. Jeg er heller ikke den rette hos oss å snakke med dette om, sier Enger.

- Kan Dagbladet få snakke med personen hos dere som kan svare på dette?

- Nei, det kan dere ikke. Vi kommuniserer ikke med mediene via driftsledere.

Dagbladet har spurt Enger om hvorfor selskapet ikke har greid å få orden på nøklene, slik at dette ikke står i veien for effektiv søppelhenting.

Vi har også spurt om Enger kan garantere at selskapet har så god oversikt over nøklene at de ikke har havnet i hendene på kriminelle. Enger har ikke svart på spørsmålene.

Borettslag ble ikke varslet

- Hvordan har de rotet vekk nøklene til borettslaget vårt?

Det vil Helen Brown gjerne vite. Hun er styreleder for Baandfabrikken borettslag på Grünerløkka i Oslo, som deler avfallsrom med Lissefabrikken borettslag og Sameiet Gøteborgsgata 6 og 8.

LESERBILDE: Slik så det ut i Maridalsveien før jul. Foto: Privat.
LESERBILDE: Slik så det ut i Maridalsveien før jul. Foto: Privat. Vis mer

Borettslaget har siden 15. desember sendt gjentatte klager på manglende henting av papir. De visste ikke at Veireno helt siden 12. desember har meldt i sine interne avviksrapporter at manglende søppelhenting skyldes mistet nøkkel.

Renovasjonsetaten bekrefter overfor Dagbladet at borettslaget først ble kontaktet om nøkkeltapet den første uka i januar.

Kommunen beklager

- Det har dessverre skjedd en glipp i rutinene som skal følge dette avviket. Baandfabrikken skulle blitt kontaktet allerede uke 51, som Dagbladet også påpeker. Dette beklager vi på vegne av oss selv og Veireno, sier Jørgen Bakke Fredriksen, kommunikasjonsrådgiver i Veireno.

Borettslagsleder Helen M. Brown er alt annet enn imponert.

- Det er en skam at de har visst at nøkkelen har vært mistet i flere uker, uten å fortelle noe til oss om det, sier styreleder i borettslag, Helen Brown. Hun viser til at nøkkelen som er mistet gir tilgang til fellesarelene tilhørende over 150 leiligheter.

BEKYMRET. Helen M. Brown i Baandfabrikken borettslag er bekymret etter at Veireno mistet nøkkelen til fellesområdene. Foto: Privat.
BEKYMRET. Helen M. Brown i Baandfabrikken borettslag er bekymret etter at Veireno mistet nøkkelen til fellesområdene. Foto: Privat. Vis mer

- Jeg lurer på hvor nøkkelen er blitt av, og frykter i verste fall at den er havnet i hendene til kriminelle. Noen der ute kan ha tilgang til fellesarealer med sykler og andre verdisaker, og det bekymrer meg. Flere har også uteplasser på bakkenivå med fine ting stående ute, sier Brown.

724 adresser berørt

Nøkkelrot har spilt en rolle helt siden søppelkaoset i Oslo begynte. Allerede i midten av oktober kunne Fagbladet fortelle at Renovasjonsetaten trakk frem manglende kontroll på nøklene som en forklaring på manglende henting.

LESERBILDE: Søpla flyter fortsatt mange steder i Oslo. Foto: Privat.
LESERBILDE: Søpla flyter fortsatt mange steder i Oslo. Foto: Privat. Vis mer

Avviksrapporten Dagbladet nå har fått innsyn i gir oversikt over mer enn 8 600 avvik.

Av disse gjelder en stor andel rot med nøkler. Avvikene visser at renovatørene fortsatt daglig melder om nøkkeltrøbbel:

  • Veireno har sendt i alt 3 127 avvik til Renovasjonsetaten om manglende henting av restavfall eller papir på på grunn av trøbbel med nøkler.

  • I hele 2 793 (89%) av disse avvikene oppgis «mistet nøkkel» som forklaring.

  • Siden Veireno tok over har selskapets renovatører brukt «mistet nøkkel» om avvik de har meldt fra 724 adresser i Oslo.

  • Hittil i år er det sendt avviksmeldinger om mistede nøkler fra 41 Oslo-adresser.

Har ikke tall på mistede nøkler
Heller ikke Renovasjonsetaten kan oppgi hvor mange nøkler Veireno har mistet.

- Vi har ikke et konkret tall å gi dere på stående fot, sier kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen i Renovasjonsetaten til Dagbladet.

Han presiserer at antall avvik aldri vil samsvare med det faktiske antall tapte nøkler, og at årsakene til at renovatørene rapporterer inn manglende henting som «mistet nøkkel» kan være sammensatte.

- Dersom et lag for eksempel mangler en nøkkel fordi den ikke har blitt overlevert fra et annet lag melder de fortsatt inn «mistet nøkkel» som avvik. Dette er særlig aktuelt i tider som denne hvor vi har satt inn ekstraordinære biler til klageoppfølging, sier han.

Renovasjonsetaten understreker videre at det er Veireno som har ansvaret for nøklene, og at det også er de som er økonomisk ansvarlig for å erstatte nøkler som kommer på avveie. De forventer også at leverandøren ordner opp når slike situasjoner inntreffer.

- Når de faktisk mister en nøkkel, er det viktig at Veireno opptrer ansvarlig og gjør opp for seg på en ryddig måte uten ekstra ubeleiligheter for abonnenten. Renovasjonsetaten gjennomfører jevnlige kontroller av nøkler, og følger opp at eventuelle avvik som avdekkes blir rettet innen gitte frister, sier Bakke Foss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer