Søppelkrisa i Oslo:

Mistede nøkler stanset søppel-henting 1728 ganger. Her ligger et forlagt nøkkel­knippe til ni Oslo-bygårder

Renovasjonsselskapet Veireno har rotet med nøklene til flere hundre bygårder og hus i Oslo. I en bygård i Gamlebyen, hadde de forlagt et helt nøkkelknippe.

NØKKELKNIPPE PÅ AVVEIE: Dette nøkkelknippet ble forlagt i en bygård i Gamlebyen i Oslo av renovasjonsselskapet Veireno. Knippet inneholdt nøkler til ni Oslo-bygårder, og hver av nøklene var merket med adresser. Nøklene ble oppdaget av håndverker Martin Bjørkeng i går, og ble overlevert til Oslo kommune i dag av beboer i bygården, Guri Idsø Viken. Foto: Guri Idsø Viken
NØKKELKNIPPE PÅ AVVEIE: Dette nøkkelknippet ble forlagt i en bygård i Gamlebyen i Oslo av renovasjonsselskapet Veireno. Knippet inneholdt nøkler til ni Oslo-bygårder, og hver av nøklene var merket med adresser. Nøklene ble oppdaget av håndverker Martin Bjørkeng i går, og ble overlevert til Oslo kommune i dag av beboer i bygården, Guri Idsø Viken. Foto: Guri Idsø Viken Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siden renovasjonsselskapet Veireno tok over ansvaret for søppelhentingen i Oslo 3. oktober i fjor, har Oslo kommune fått meldt inn over 8600 avvik.

NI: Nøkler til i alt ni Oslo-bygårder hang på nøkkelknippet. Hver av nøklene er merket med adresser. Foto: Guri Idsø Viken
NI: Nøkler til i alt ni Oslo-bygårder hang på nøkkelknippet. Hver av nøklene er merket med adresser. Foto: Guri Idsø Viken Vis mer

I en oversikt Dagbladet har fått innsyn i, framgår det også at søppelbil-lagene selv har meldt inn avviket «mistet nøkkel» over 3000 ganger. I over halvparten av disse tilfellene, 1728 ganger, førte nøkkelproblemene til at avfall ikke ble hentet.

I går fant håndverkere som jobbet i en bygård i Gamlebyen i Oslo, et forlagt nøkkelknippe oppå materialene deres i en oppgang. På nøkkelknippet var det ni nøkler, alle merket med adresser.

- Tydelig at de ikke har kontroll

Nøklene var til bygårdene som står oppført på nøkkelringen, deriblant nøkler til den aktuelle bygården hvor det ble funnet. Nøklene var renovasjonsselskapet Veirenos eksemplarer.

- Håndverkerne så dem i går, men lot dem ligge. I morges tok de med nøklene inn til meg, sier Guri Idsø Viken, beboer i det aktuelle sameiet.

Fredag ettermiddag kom Renovasjonsetaten og hentet nøklene. De skal nå være overlevert Veireno.

Både håndverkerne og Viken forsto raskt at nøklene tilhørte renovasjonsselskapet. Siden de tok over søppelhentingen i Oslo i oktober i fjor, har de fått massiv kritikk for manglende henting av søppel.

- Jeg har vært litt irritert i dag. Det er drøyt at de har forlagt nøklene til mange bygårder rett utafor døra vår. Jeg lurer litt på hvordan Veireno passer på nøklene. Det er tydelig at de ikke har kontroll, sier Viken.

Hun sikter til denne spesifikke hendelsen, samt Dagbladets artikkel om alle avvikene med kode «mistet nøkkel».

Reagerer på merking

På nøkkelknippet var også en nøkkel man trenger for å komme seg inn i Sætrehjørnet Borettslag, også i Gamlebyen. Styreleder Lasse Stølen Kvalheim uttrykker bekymring for hva som kunne ha blitt resultatet av nøkkeltapet.

Han var ikke klar over nøkkelen til borettslaget han er leder for, hadde vært på avveie. Dagbladet kunne nå Kvalheim fordi adressen til borettslaget sto tydelig merket på nøkkelringen som tilhørte nøkkelen.

- Bare det at nøklene er merket med adressen, synes jeg er besynderlig. Hadde en kjeltring fått tak i de nøklene der, hadde vedkommende hatt «carte blanche», sier Kvalheim til Dagbladet.

Beklager hendelsen

Renovasjonsetaten i Oslo kommune ble klar over nøkkeltapet via Guri Idsø Viken.

- Vi tok kontakt med henne og hentet knippet selv i ettermiddag. Vi setter veldig stor pris på at hun tok vare på det og var såpass behjelpelig overfor oss, sier kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen i renovasjonsetaten til Dagbladet.

Han beklager hendelsen.

- Vi beklager selvfølgelig at det har skjedd - dette skal ikke skje, sier Fredriksen som opplyser at Veireno også er gjort kjent med saken.

- De har fått nøkkelknippet og vi vil ta opp saken med dem på mandag, legger Fredriksen til.

Eier og direktør i renovasjonsselskapet Veireno, Johnny Enger, kaller hendelsen «uheldig».

- En renovatør har mistet et nøkkelknippe, veldig uheldig, skriver Enger i en kort uttalelse til Dagbladet.

Søppelrotet i Oslo:

Avviksrapporten Dagbladet har fått innsyn i gir oversikt over mer enn 8600 avvik.

Av disse gjelder en stor andel rot med nøkler. Avvikene visser at renovatørene fortsatt daglig melder om nøkkeltrøbbel:

  • Veireno har sendt i alt 3 127 avvik til Renovasjonsetaten om manglende henting av restavfall eller papir på på grunn av trøbbel med nøkler.
  • I hele 2 793 (89%) av disse avvikene oppgis «mistet nøkkel» som forklaring.
  • Siden Veireno tok over har selskapets renovatører brukt «mistet nøkkel» om avvik de har meldt fra 724 adresser i Oslo.
  • Hittil i år er det sendt avviksmeldinger om mistede nøkler fra 41 Oslo-adresser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer