Mistenkelige funn etter at modell (18) ble funnet død

Den nederlandske modellen Ivana Smit (18) ble funnet død i desember 2017. En obduksjonsrapport sår tvil om at en ulykke var årsaken til dødsfallet.

MISTENKELIG DØDSFALL: For over ett år siden ble den nederlandske modellen Ivana Smit (18) funnet død på en balkong på et luksushotell i Malaysia. Foto: Privat
MISTENKELIG DØDSFALL: For over ett år siden ble den nederlandske modellen Ivana Smit (18) funnet død på en balkong på et luksushotell i Malaysia. Foto: PrivatVis mer

For over ett år siden ble Ivana Smits (18) nakne kropp funnet på en balkong ved et luksushotell i Kuala Lumpur i Malaysia. Til tross for at en malaysisk domstol nylig konkluderte med at årsaken til dødsfallet var en ulykke, mener familien hennes at hun er blitt utsatt for noe kriminelt.

Det var 7. desember 2017 at den nederlandske modellen ble funnet død på en balkong i sjette etasje ved hotellet. Politiet betegnet dødsfallet som mistenkelig, men konkluderte etter hvert med at Smit skal ha begått selvmord.

Ektepar pågrepet

Kvelden før modellen ble funnet død, hadde hun festet med et ektepar – en amerikansk kryptovaluta-mekler og hans kasakhstanske kone. Paret inviterte 18-åringen etter hvert opp til suiten de hadde leid i hotellets 20. etasje, og har innrømmet at de hadde sex med henne på hotellet timer før hun ble funnet død, ifølge Deutsche Welle.

Den første obduksjonsrapporten som ble utført av rettsmedisinere i Malaysia, tydet på at Smit kan ha vært i et slagsmål før fallet fant sted. Dette førte til at paret ble pågrepet, men i mars 2018 ble de løslatt da politiet ikke fant grunnlag for å ta ut siktelse mot dem.

Paret forlot landet kort tid etter, og har seinere nektet å komme tilbake for å avgi vitneavhør i forbindelse med dødsfallet.

FATALT: Så langt i år har seks turister falt i døden i Mallorca. Tre av dødsfallene, uavhengig av hverandre, skjedde fra dette bygget i Magaluf. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Les saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/seks-har-falt-i-doden-i-ferieparadiset-i-ar-tre-av-dem-fra-denne-bygningen/70052812 Vis mer

Mistenkelige funn

Under en andre obduksjon som ble utført i Nederland, ble det funnet tegn etter sårskader på Smits arm, skader i bakhodet og DNA-et til amerikaneren under hennes negler.

I den nederlandske obduksjonsrapporten ble det gjort funn som kunne tyde på at Smit var død allerede før fallet fant sted, skriver danske Ekstra Bladet. Rettsmedisinerne gjorde også funn av narkotika og alkohol i Smits kropp.

I retten ble det vurdert som sannsynlig at Smit kan ha vært i et slagsmål med paret i forkant av fallet, men det ble imidlertid konkludert med at årsaken til fallet var en ulykke – ikke en kriminell handling, ifølge den nederlandske avisa De Telegraaf.

I tillegg til obduksjonsrapporten, la dommeren vekt på at det også ble gjort funn av knuste flasker på hotellrommet.

Anker dommen

- Etter å ha tatt stilling til en rekke bevis, har dommeren konkludert med at den kan ha forekommet en kriminell handling, men at man ikke kan finne ut eksakt hva som skjedde mellom Ivana og paret, sier bistandsadvokat Sébas Diekstra.

Familiens talsperson og Ivanas onkel, Fred Agenjo, uttaler at han er skuffet over dommen.

- Dommeren indikerer at det er bevist at Ivana døde i suiten. Hun impliserer at både politiets konklusjon og de malaysiske rettsmedisinernes obduksjonsrapport var feil, og at N.N. [den amerikanske mannen] løy i sin vitneforklaring.

Bistandsadvokaten bekrefter at familien har valgt å anke saken.