DIREKTE: Mistenkelige pakker sendt til Det hvite hus, Obama og Clinton-paret. Det fører til evakuering flere sentrale steder i USA. Se siste nytt her. Video: CNN Vis mer

Mistenkelige pakker sendt til CNN, Obama og Clinton-paret

Ble oppdaget under rutinemessige undersøkelser av posten.

En rekke eksplosive gjenstander har blitt funnet i post flere steder i USA. Onsdag ettermiddag kom meldingen om at en potensielt eksplosiv enhet hadde blitt funnet i posten til Hillary og Bill Clintons hjem i New York. Så ble det gjort klart at en liknende pakke hadde blitt sendt til tidligere president Barack Obama.

Det tok ikke lange tiden før CNN meldte selv at Time Warner Center i New York, hvor blant annet CNN har kontor, har blitt evakuert. Det har blitt oppdaget en mistenkelig pakke der også.

Tom Fuentes, tidligere avdelingssjef i FBI, sier til CNN:

- Det virker som en form for innenlands terrorisme. Noen prøver å skape kaos.

Hvitt pulver

Pakken som ble sendt til CNNs kontor, skal ifølge TV-kanalen være adressert til tidligere CIA-direktør John Brennan. Han er ofte gjest hos CNN og er en av president Trumps kritikere. Rett før klokka 18 fraktet bombegruppa til New York-politiet den mulige bomba vekk i et spesialkjøretøy.

Klokka 18.45 holder politiet i New York en pressekonferanse. Politisjef James O'Neil forteller at pakken levert til CNN inneholdt ikke bare en bombe, men også en konvolutt med hvitt pulver.

Flere pakker undersøkes

Kongressmedlem Debbie Wasserman Schultz i Florida, ble tidligere i dag evakuert etter funn av mistenkelig pakke, melder både CNN og nyhetsbyrået Reuters.

Det er ikke klart om det er en lignende pakke som den som blir meldt om både hos Clinton, Obama og på CNNs kontor. Ifølge CNN var pakken adressert til tidligere statsadvokat Eric Holder, men den hadde feil adresse og skal ha blitt sendt til Wasserman Schultz' kontor.

Også i San Diego undersøker politiet en mistenkelig pakke. Den skal ha blitt funnet i nærheten av kontoret til avisa San Diego Union-Tribune. I samme bygget har også dem demokratiske senatoren Kamala Harris kontor.

Rundt klokka 16 meldte CNN også at en mistenkelig bombe hadde blitt sendt til Det hvite hus i Washington. Men litt over en time seinere meldte Secret Service på Twitter at dette ikke stemmer.

TRUMP-KRITIKER: En pakke som skal inneholde eksplosiver har blitt sendt til CNNs kontor i New York. Ifølge TV-kanalen skal den være adressert til tidligere CIA direktør John Brennan. Foto. REUTERS/Shannon Stapleton
TRUMP-KRITIKER: En pakke som skal inneholde eksplosiver har blitt sendt til CNNs kontor i New York. Ifølge TV-kanalen skal den være adressert til tidligere CIA direktør John Brennan. Foto. REUTERS/Shannon Stapleton Vis mer

Mistenkelige pakker

Først kom meldinga fra nyhetsbyrået AP om at ei bombe hadde blitt funnet i Hillary og Bill Clintons hjem i New York. Men det viste seg raskt at pakken ikke ble funnet på Clintons eiendom, men i nærheten.

NBC News viser til en ikke navngitt polititopp, som sier til avisa at en mistenkelig pakke ble funnet ved ekteparets hjem i Chappaqua, som ligger nord i delstaten New York.

Ifølge Secret Service er pakken potensielt eksplosiv, mens AP siterer en ikke navngitt kilde som sier det var en «funksjonell eksplosiv gjenstand». En liknende pakke har også blitt sendt til tidligere president Barack Obamas kontor.

- Vi har det bra, takket være mennene og kvinnene i Secret Service, som oppdaget pakken adressert til oss lenge før den fant veien til vårt hjem, sier Hillary Clinton til pressen onsdag kveld.

FUNNET I POSTEN: En eksplosiv gjenstand ble sendt til Clinton-parets hjem i New York. Den ble funnet under rutinemessige undersøkelser av posten. Her ankommer Hillary og Bill Clinton Donald Trumps innsettelseseremoni i januar 2017. Foto: Win McNamee/Pool Photo via AP
FUNNET I POSTEN: En eksplosiv gjenstand ble sendt til Clinton-parets hjem i New York. Den ble funnet under rutinemessige undersøkelser av posten. Her ankommer Hillary og Bill Clinton Donald Trumps innsettelseseremoni i januar 2017. Foto: Win McNamee/Pool Photo via AP Vis mer
BOSTED: Den tidligere presidenten og utenriksministeren har bodd i huset i Chappaqua nord i New York i nesten 20 år. Clinton-ekteparet kjøpte eiendommen i 1999, mens Bill Clinton fortsatt var president. Under Hillary Clintons presidentkampanje i 2016, kjøpte de også nabohuset på tomta. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
BOSTED: Den tidligere presidenten og utenriksministeren har bodd i huset i Chappaqua nord i New York i nesten 20 år. Clinton-ekteparet kjøpte eiendommen i 1999, mens Bill Clinton fortsatt var president. Under Hillary Clintons presidentkampanje i 2016, kjøpte de også nabohuset på tomta. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Rutinemessige undersøkelser

«Seint om kvelden den 23. oktober fikk Secret Service kontroll over én enkelt pakke som var adressert til tidligere førstedame Hillary Clinton i Westchester County i New York. Tidlig i dag, den 24. oktober, ble en annen pakke - som var adressert til tidligere president Barack Obama - oppfanget av Secret Service-personell i Washington», skriver Secret Service i en pressemelding.

Under rutinemessige undersøkelser av posten (som blir sendt til Clinton og Obama) ble pakkene umiddelbart identifisert som potensielt eksplosive gjenstander.

«De ble også håndtert som dette. De to (Hillary Clinton og Barack Obama) mottok aldri pakkene. Det var heller aldri noen fare for at de skulle motta pakkene», heter det i pressemeldinga.

Secret Service har igangsatt en omfattende etterforskning av pakkene som ble sendt til Obama og Clinton-paret, og vil jobbe sammen med alle tilgjengelige føderale, statlige og lokale ressurser for å avklare hva pakkene er og for å identifisere de som er ansvarlige.

U.S. Secret Service er en amerikansk føderal politietat, som blant annet har ansvar for beskyttelse av både sittende og tidligere presidenter og en rekke andre dignitærer, ambassadører og diplomater i USA.

USA: Mistenkelige pakker ble sendt til både Hillary og Bill Clinton, og Barack Obama. Pakkene ble oppdaget ved rutinemessig undersøkelse, og ble umiddelbart identifisert som potensielt eksplosive gjenstander. Video: CNN Vis mer

Fordømmer handlingene

I en uttalelse fordømmer Det hvite hus disse forsøkene på å angripe Clinton-paret og Obama, og kaller de som står bak for «feiginger».

- Vi fordømmer forsøkene på voldelige angrep nylig gjort mot president Barack Obama, President Clinton, minister Clinton, og andre offentlige personer. Disse terroriserende handlingene er avskyelige, sier pressesekretær Sarah Sanders ifølge CNN.

Visepresident Mike Pence skriver også på Twitter at administrasjonen fordømmer forsøkene på å angripe Obama, Clinton-paret og CNN.

- Disse feige handlingene er avskyelige og har ingen plass i d etter landet. Takknemlig for rask respons fra Secret Service, FBI og lokalpolitiet, skriver Pence.

President Donald Trump sier seg enig, også på Twitter.

Bombe sendt til milliardær

Mandag ettermiddag fant politiet en sprengladning i en postkasse nær hjemmet til den omstridte mangemilliardæren George Soros i Bedford rett nord for New York.

En ikke navngitt person åpnet pakken med sprengladningen, men uten at den eksploderte. Både det lokale politiet og FBIs bombegruppe rykket ut.

Politiet har siden vært tilbakeholdne med opplysninger i saken, som nå etterforskes av FBIs antiterrorenhet.

Disse eksplosive gjenstandene som har blitt oppdaget hos Obama, Clinton-paret, og CNNs kontor, skal alle være liknende pakken som ble sendt til Soros.

Dagbladet følger saken.