- Mistenkeliggjør kvinnene

BERGEN (Dagbladet): Stortingsrepresentant Annelise Høegh synes det er paradoks at mange partifeller vil forby å gi ut informasjon om fosterets egenskaper før grensen for selvbestemt abort er ute, samtidig som partiet i alle andre saker ønsker å gi enkeltmennesket valgfrihet og ansvar .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er et paradoks at et parti som tror på valgfrihet og tillit til enkeltmennesket ikke skal gi det også når valget er vanskelig. Uansett hvor vanskelig valget er må vi tro at mennesker blir ansvarliggjort ved at vi har en levende debatt om problemstillingen, sier Høegh som har 16 år bak seg i stortingets sosialkomite.

På Høyres landsmøte i Bergen i dag gikk svært mange representanter på talerstolen for å argumentere for at partiet burde gå inn fot forbud mot å gi ut informasjon om fosterets egenskaper før 12. svangerskapsuke. Både en del menn og en rekke representanter for Unge Høyre advarte mot et sorteringssamfunn dere selv barn men midnre avvik ville bli valgt bort.

Én representant oppfattet dette som en mistenkeliggjøring av kvinnene.

- Det er jeg enig i. Jeg har opplevd dette i alle år fra abortmotstandere, og nå hører vi de snakker som om kvinner vil velge bort barn som mangler en finger. Men aborttallene stiger ikke, og 60 prosent av de som får tilbud om fosterdiagnostyikk takker nei. Mange av dem har fått påvvist avvik, sier Høegh.

Hun mener hele ideen om et sorteringssamfunn er betydelig overdrevet. For selv om medisinen får stadig større muligheter til å avdekke feil ved et foster ved et tidlig tidpunkt, beveger samfunnet seg også mot stadig større toleranse overfor de som er annereldes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.