Mistenker at cellegift forblir i kroppen

Blodprøver fra nordmenn vil gi svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blodprøver hentet fra nordmenn som har vært behandlet med cellegift etter kreftsykdom, kan avsløre hvorvidt giften forblir i kroppen i årevis etterpå.

Også for verdens fremste kreftforskere fins ubesvarte spørsmål om cellegiftbehandling.


- Vi mistenker at rester av cellegift er å finne i kroppen opp til 20 år etter at behandlingen fant sted. På forsommeren sendte jeg prøver til USA som jeg håper kan gi svar, sier professor Sofie Fosså ved Radiumhospitalet.


Hun berømmer tidligere kreftpasienter i Norge for viljen til å bidra i kreftforskningen. Men fortsatt er verdens nest mest dødelige sykdom tabubelagt.


- Cellegiftbehandling gjør ikke vondt, men kan sammenlignes med å være skikkelig influensasyk. I tillegg fornemmer man sterk kvalme, og kroppshår faller av, forteller professor Fosså.


Vanligvis gis tre-fire cellegiftkurer over fem dager hver og i syklus på to-tre uker ved behandling av testikkelkreft. Etter kurene følger operasjon i magen for å hente ut lymfeknuter. Da ødelegges ofte også nerver som styrer sædutløsningen, selv om sædproduksjonen ikke påvirkes.


- Grunnen til at menn blir fruktbare igjen først mange år etter behandlingen, tror vi kommer av at andre nervebaner tar over, forklarer den tysk-norske kreftforskeren.


(NTB)