DREPT: Slik ble And-ers funnet. Gårdeierne mistenker at en person har drept anda på grusomt vis. Foto: Privat
DREPT: Slik ble And-ers funnet. Gårdeierne mistenker at en person har drept anda på grusomt vis. Foto: PrivatVis mer

Mistenker at et menneske har drept And-ers: - Kroppen var delt i to

Romjula ble alt annet enn hyggelig da paret fant anda And-ers død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Dette er en trist dag her på Dale Store gård. Noen har tatt seg inn på andelsåkeren vår, tatt andriken vår And-ers med utenfor gjerdet, holdt han fast og hogget han i to, for så å kaste kroppen hans tilbake over gjerdet», skrev Dale Store gård på Facebook andre juledag.

Fredriksstad Blad omtalte saken først.

Fant bare underkroppen
Dale Store gård ligger på Gressvik rett utenfor Fredrikstad. Her driver Anette Westgaard og Andreas Bjørnebye et fristed for dyr og et andelslag for grønnsaker.

- Vi driver en gård som er et fristed for dyr. Ideen er å ta til seg dyr som av ulike grunner ikke har noe hjem. Dyrene har en egenverdi, sier Bjørnebye til Dagbladet.

Andeflokken bor inne på grønnsakområdet, som er inngjerdet med høy viltnetting.

FLOKKDYR: And-ers og jentene. Foto: Privat
FLOKKDYR: And-ers og jentene. Foto: Privat Vis mer

- Hver morgen kommer de løpende entusiastisk mot oss i flokk. Den morgenen da vi kom ut, var det bare de fire jentene der, And-ers var borte. Vi begynte å søke rundt på jordet, uten hell.

Det er gjerder rundt hele området, og det er usannsynlig at And-ers hadde kommet seg ut. Alle porter var låst, bortsett fra hovedporten.

- Vi holdt på å gi opp da jeg snublet over en andefot og fant underkroppen hans. Resten av ham er forsvunnet, sier Bjørnebye.

Kroppen lå få meter innenfor gjerdet i et ganske åpent, delvis sølete område, som ville ha vist spor av dyr eller mennesker. Kroppen hadde ikke andre synlige skader enn kuttet, som paret beskriver som et rent kutt. Det var ingen bitemerker, ingen fjær, ikke blod og ikke noe blodsøl rundt kroppen.

- Det var et sjokkerende og voldsomt syn, sier Bjørnebye, som har sterk mistanke om at et menneske står bak ugjerningen.

Dårlig feltslakt
For å være sikre om sine mistanker har paret forhørt seg med noen jegere.

- Vi har spurt noen jegere om hva dette kan være. De fleste av dem syntes dette så ut som dårlig feltslakt. Altså gjort av menneskehånd. Det er jo det verst tenkelige scenarioet.

GÅRDBRUKERE: Andreas Bjørnebye og Anette Westgaard driver Dale Store gård utenfor Fredrikstad. Foto: Privat
GÅRDBRUKERE: Andreas Bjørnebye og Anette Westgaard driver Dale Store gård utenfor Fredrikstad. Foto: Privat Vis mer

Bjørnebye legger til at fugler og ender har forsvunnet i området før, og da har overvåkingskameraer fanget opp bilder av mennesker.

Saken er anmeldt. I tillegg setter gårdeierne i gang diverse tiltak, som å sette opp kameraer og ekstra belysning. ​Den groteske handlingen har også ført til engstelse for at personen kan returnere.

«Ingen ved sine fulle fem dreper et dyr på den måten, og det betyr at vi har en uberegnelig person løs i nabolaget som går løs på uskyldige dyr. Vi vet ikke hvor grensen for denne personen går, og er nå redd for alle dyra, både på gården vår, og i områdene rundt her», skriver gården på sin Facebook-side.

- Vi har gjemt unna resten av flokken og beskytter dyra så godt det går. Vi gjør alt vi kan for at noe slikt ikke skal skje igjen. Hvis det er en person, så vet man ikke hva mennesker kan finne på, sier Bjørnebye.

- Forferdelig
Paret har nært forhold til dyra, og er sjokkerte over den grusomme handlingen.

- Det føles forferdelig. Det er trist og leit. Muligheten for at det er et menneske som står bak, vekker vonde følelser.

Et lite lyspunkt er en innsamlingsaksjon som en tidligere frivillig på gården startet i forbindelse med And-ers' død. Pengene skal bidra til å holde dyrene på gården trygge.

- Vi er utrolig rørt og dypt takknemlig for engasjementet, initiativet og alle som har støttet. Det er overveldende, sier Bjørnebye.

Sadistisk dyremishandling
Westgaard og Bjørnebye har vært i kontakt med dyrevernsorganisasjonen NOAH, og har sendt inn bildene av And-ers.

- Det er alltid vanskelig å si noe om dødsårsak ut ifra bilder. Dyrekriminalitet må undersøkes på en profesjonell måte. Likevel er det vanskelig å tro at det skal være et dyr som har drept anda, sier leder for NOAH, Siri Martinsen, til Dagbladet.

AND-ERS: Anda And-ers ble drept i romjula. Eierne mistenker at et menneske står bak, og ifølge NOAH vil handlingen klassifiseres som sadistisk dyremishandling. Foto: Privat
AND-ERS: Anda And-ers ble drept i romjula. Eierne mistenker at et menneske står bak, og ifølge NOAH vil handlingen klassifiseres som sadistisk dyremishandling. Foto: Privat Vis mer

Et sultent dyr ville ikke kutte hodet rett av og gå av gårde med det. Det ville jo vært interessert i resten av kroppen også. Dermed vil det være merkelig om det var et dyr.

- Om det skulle være et menneske som står bak, er det viktig å få tak i vedkommende og få på det rene hva som har skjedd. Å ta livet av dyr på en slik måte er en svært urovekkende og empatiløs handling.

Martinsen forteller at om et menneske er gjerningsmannen, vil handlingen være i kategorien sadistisk dyremishandling.

- Særlig den type mishandling er også knyttet til vold mot mennesker, og det kan være gjentakelsesfare.

Grov dyremishandling har en strafferamme på tre år ifølge dyrevelferdsloven, men ifølge Martinsen har ikke den øverste strafferammen blitt brukt enda.

- Straffenivået har vært urimelig lavt. Fra neste år vil det være operative dyreenheter i fem av tolv politidistrikt. Det er stor framgang, og vi ser også at rettssystemet har hevet straffenivået noe, sier Martinsen.

NOAH har lagt ut saken på sin Facebook-side, hvor de søker etter tips. Martinsen oppfordrer alle som sitter med informasjon eller mistanker, kontakter politiet eller NOAH.