Mistenker at flyet var tuklet med

Småfly krasjlandet på grunn av oljesøl på frontruta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Klokka 09.27, 22 juni i år krasjlandet et Cessna 2006-fly på den vesle, privateide flyplassen Huseby i Østfold, heter det i en fersk rapport fra Statens Havarikommisjon for Transport (SHT).

Ekteparet, som kom fra ulykken med lettere skader, skulle fly til Jarlsberg, hvor mannen skulle fly et annet fly med fallskjermhoppere.

Sto ubevoktet

Flyet hadde stått ubevoktet i to døgn på flyplassen som ikke er inngjerdet. Piloten har tidligere opplevd at uvedkommende har vært inne i flyet og stjålet utstyr.

Kort tid etter avgang, oppdaget piloten at det kom motorolje oppover frontruta. Olja, sammen med regn, hindret fri sikt og han skjønte at han burde lande snarest mulig. Derfor returnerte flyet mot Huseby.

Klokka 09.27 kalte flygelederen opp flyet to ganger for å be piloten om å si fra når de hadde landet trygt på Huseby. Piloten svarte ikke.

Et helikopter, som befant seg på Hankø, fløy til den vesle flyplassen for å sjekke. Helikopteret kunne melde til flygeleder at Cessna-flyet hadde kjørt av rullebanen og lå på ryggen.

Spor viser at flyet landet hele 215 meter inn på den 400 meter lange rullebanen. Flyet rakk ikke stoppe, og da flyet passerte over en bilvei, brakk neseleggen og flyet fortsatte ut i en grønnsaksåker hvor det tippet over.

TUKLET MED? Til alt hell gikk det bra med ekteparet som krasjlandet i et Cessna 206 på Huseby flyplass i Østfold i juni i år. Foto: Havarikommisjonens rapport/Politiet
TUKLET MED? Til alt hell gikk det bra med ekteparet som krasjlandet i et Cessna 206 på Huseby flyplass i Østfold i juni i år. Foto: Havarikommisjonens rapport/Politiet Vis mer

Mistenker tukling fra uvedkommende

Ekteparet om bord ble hengende opp ned, men kom seg ut for egen hjelp med bare lettere skader. Piloten så da at det rant olje fra motoren og åpnet luka ved oljepåfyllingen. Det viste seg at oljepåfyllingslokket ikke var festet.

Granskingen har ikke avdekket at feil på flyet kan ha vært årsak til oljelekkasjen. Isteden påpeker SHT at noen kan ha åpnet oljepåfyllingslokket mens flyet sto ubevoktet på flyplassen.

SHT ser dette som så alvorlig at de har fremmet følgende sikkerhetstilråding:

«Havarikommisjonen anser at luftfartøy kan bli utsatt for uønsket påvirkning av uvedkommende når de står ubevoktet. SHT tilrår Norges Luftsportforbund (NLF) å informere allmennflymiljøet om viktigheten av ekstra grundig «Inspeksjon før angang» for luftfartøyer som har stått parkert tilgjengelig for uvedkommende».

Mistenker at flyet var tuklet med