Mistenker at penger hvitvaskes i Pakistan

Tidligere Kripos-sjef Arne Huuse tror at deler av pengestrømmen til og fra Pakistan kan være hvitvasking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere Kripos-sjef Arne Huuse tror at deler av pengestrømmen til og fra Pakistan kan være hvitvasking.

Fra 2004 og fram til juli i fjor ble det sendt 4,4 milliarder kroner fra Norge til Pakistan. I samme periode kom det 170 millioner kroner tilbake fra Pakistan til Norge, viser tall fra valutaregisteret.

Politiet er mest interessert i pengestrømmen tilbake til Norge.

- Mye tyder på at penger føres ut og deretter kan føres tilbake som «arv» eller lignende. Dette er det grunn til å se nærmere på, sier tidligere Kripos-sjef Arne Huuse til Aftenposten.

Huuse har ledet et utvalg som nå har lagt fram forslag til politisamarbeid med Pakistan. I en fersk rapport om behovet for samarbeid, har utvalget sett på valutatransaksjoner og pengestrømmer mellom Norge og Pakistan. Penger fra kriminell virksomhet er et sentralt tema.

Ifølge avisen skal metoden med å sende penger fra Norge til Pakistan for så å føre dem tilbake igjen, ha vært brukt av flere personer i gjengmiljøet. Dermed kan penger fra kriminell aktivitet i Norge hvitvaskes i Pakistan og føres lovlig inn i Norge igjen til vanlig forbruk.

- Vi kjenner til metoden, men det er nok vanskelig å spore utgangspunktet i Pakistan, sier politioverbetjent Eirik Jensen, som leder Oslo-politiets gjengprosjekt.

Huuse viser til stikkprøver fra Tollvesenet på Gardermoen, der det på en eneste flyavgang til Pakistan ble oppdaget valutasmugling på hver femte passasjer, totalt 1,4 millioner kroner.

(NTB)