Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mistenker caps-mann

Fulgte etter den russiske journalisten inn i huset før hun ble drept. Russisk påtalemyndighet tror mordet på Anna Politkovskaja var et bestillingsverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Russerne etterforsker mordet på journalist Anna Politkovskaja (48) som et bestillingsdrap.

Journalisten, som av mange beskrives som Russlands modigste, ble funnet skutt og drept i går i en heis i blokka i Moskva der hun bodde. Bilder fra et overvåkingskamera vist på den russiske kanalen NTV, viser en mann i caps som følger etter henne inn i huset bare minutter før skuddene falt, melder BBC News.

Det spekuleres nå i om denne mannen kan ha noe med drapet å gjøre. Krigsreporteren og tobarnsmoren ble drept med tre skudd mot kroppen og ett mot hodet. En Makarov-pistol ble funnet i heisen.

- Drept for journalistikken

Politkovskajas egen avis, Novaya Gazeta, skriver over hele førstesida i dag at journalisten ble drept på grunn av de kritiske reportasjene sine om Putins krigføring i Tsjetsjenia. Aktor Vjatsjeslav Rosinsky bekrefter at en av teoriene om motiv går på offerets «sosiale eller profesjonelle virke».

Anna Politkovskaja skrev mye om menneskerettigheter i Tsjetsjenia og dokumenterte russiske myndigheters overgrep på befolkningen der. En artikkel om tortur i Tsjetsjenia skulle på trykk mandag, ifølge redaktør Vitaly Jarosjevsky.

Reaksjonene strømmet inn fra hele verden etter nyheten om drapet i går ettermiddag, også i Norge er folk rystet. Redaktør Martine Aurdal i Ny Tid, hvor Politkovskaja var fast spaltist, skrev i en pressemelding i går:

- Hun var den viktigste kritikeren av krigen i Tsjetsjenia, og åpen om frykten for sitt eget liv. Drapet har bevist hvor rett Anna hadde i det hun skrev.

MISTENKER DENNE MANNEN: Mannen med caps, som overvåkningskameraer har fanget opp bilde av, kan være involvert i drapet på journalisten Anna Politkovskaja. Foto: SCANPIX
MISTENKER DENNE MANNEN: Mannen med caps, som overvåkningskameraer har fanget opp bilde av, kan være involvert i drapet på journalisten Anna Politkovskaja. Foto: SCANPIX Vis mer

- Støre må gripe inn

Både Frps utenrikspolitiske talsmann, Morten Høglund, og leder for norske PEN, Kjell Olaf Jensen, sa til Dagbladet.no i går at de mener norske myndigheter må gripe inn.

- Det minste man kan forlange er at utenriksminister Jonas Gahr Støre og regjeringen nå kommer med voldsomme protester. Den dreier seg om den eneste stemmene i Russland som turte å si noe om situasjonen i Tsjetsjenia, sa Jensen.

- Dette er tragiske nyheter og vi burde i aller høyeste grad få avdekket sannheten bak en slik tragedie, sa Høglund.

Tror ikke på etterforskning

Men den russiske politiske analytikeren Anna Zelkina sier til BBC News at hun tviler på at det vil bli noen skikkelig etterforskning.

- Det skjer mange politisk motiverte drap som dette. Jeg frykter at det vil bli færre og færre som tør å rapportere. Hun er en vanskelig person å erstatte.

I et intervju med BBC for to år siden, sa Politkovskaja at hun mener det er hennes plikt å fortsette å rapportere, til tross for drapstruslene.

image: Mistenker caps-mann

- Jeg mener at en leges oppgave er å hjelpe pasienter, sangerens oppgave er å synge og journalistens oppgave er å skrive det hun ser i virkeligheten, sa hun den gang.

Truet på livet

Journalisten har flere ganger mottatt drapstrusler. Da hun var underveis for å rapportere fra Skole nr. 1 i Beslan i Tjsjetsjenia i 2004, ble hun matforgiftet. Noen tror dette var et forsøk på å ta livet av henne. I 2001 måtte hun flykte til Wien etter å ha mottatt trusler per epost der det stod at en russisk politimann hun hadde beskyldt for overgrep mot sivile, ville hevne seg.

I et intervju med The Guardian i 2004 fortalte Politkovskaja om hvordan hun rømte fra den russiske sikkerhetstjenesten (FSB), som ville arrestere henne. Men ute i fjellstrøkene var det andre trusler, og hun kunne blitt offer for hvem som helst eller hva som helst; tsjetsjenske banditter, russiske eller tsjetsjenske myndigheters dødstrusler.

- Jeg gikk hele natten. Jeg hadde lyst til å overleve. Det var fryktelig skremmende. Jeg nådde den tsjetsjenske landsbyen Stary Atagi ved daggry, og der ble jeg en dag og en natt.

Håpefull

Politkovskaja var en håpefull person. På spørsmål fra The Guardians journalist om hun trodde det kunne ta generasjoner for landet hennes å bli helt fritt, svarte hun:

- Jeg ville aldri si at det kom til å ta generasjoner, Jeg ønsker å kunne leve et menneskeliv der hvert enkelt individ er respektert, i min egen levetid.

DEMONSTRERER: En kvinne holder et bilde av Politkovskaja med teksten: "Kreml drepte frihetens tale".
DREPT: Journalist Anna Politkovskaja.