Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mistenker CIA

Vodafone-sjefen i Hellas, Giorgios Koronais, antydet i går at han mistenker «oversjøiske» krefter å stå bak telefonavlytting av stats- minister Costas Karamanlis og hundre andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Vodafone-direktøren måtte i går forklare seg for et parlamentarisk granskingsutvalg om skandalen.

-  Det må være en organisasjon bak dette som både har teknologi og penger. Det var ikke hackere, dette er noe større, sa Giorgios Koronais.

I Hellas tror man i vide kretser at etterretningstjenesten CIA fra USA sto bak den store avlyttingsskandalen, og nå antyder Vodafone-sjefen det samme. Hundre personer som brukte Vodafone, ble avlyttet fra før OL i Aten og fram til mars i fjor. Blant disse var statsminister Costas Karamanlis, flere statsråder, en tidligere statsråd som nå er i opposisjon, militære, sikkerhetsfolk, menneskerettsforkjempere, journalister og arabiske forretningsfolk i Hellas.

En tidligere diplomat ved USAs ambassade i Aten har sagt til BBC at han er overbevist om at USA sto bak.

Motivet skal være at CIA og USA ikke stolte på at greske myndigheter var i stand til å hindre terroristangrep under Aten-OL.

Vodafone-sjefen sa i vitnemålet sitt i går at Vodafone hadde «ikke bedt om, ikke bestilt og ikke mottatt» det svært avanserte dataprogrammet som gjorde det mulig å avlytte samtalene. Onsdag avslørte det greske teletilsynet at programmet inneholdt deler som ikke kan brukes i Hellas, og at det derfor trolig er av en allmenn type og laget i utlandet for bruk i flere land. For å få dette til å virke, må man ha særdeles avanserte kunnskaper, hevdet Koronias, og man må kjenne til kildekoden fra Ericsson, som har levert telefonsentralene. Det har ingen i Vodafone kjennskap til, og bare autoriserte folk fra Ericsson håndterer den slags, sa han.

INFORMERTE PRESSEN: Statsråd Giorgios Voulgarakis forklarte på en pressekonferanse 2. februar - på et tidspunkt da skandalen var i ferd med å bli rullet opp - hvordan telefonavlyttingen av blant andre Hellas´ statsminister skjedde. Foto: Thanassis Stavrakis/AP/Scanpix
INFORMERTE PRESSEN: Statsråd Giorgios Voulgarakis forklarte på en pressekonferanse 2. februar - på et tidspunkt da skandalen var i ferd med å bli rullet opp - hvordan telefonavlyttingen av blant andre Hellas´ statsminister skjedde. Foto: Thanassis Stavrakis/AP/Scanpix Vis mer
FORKLARTE SEG: Vodafone-sjefen i Hellas, Giorgios Koronais.
AVLYTTET: Hellas´ Statsminister Costas Karamanlis

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!