Mistenker CIA

Vodafone-sjefen i Hellas, Giorgios Koronais, antydet i går at han mistenker «oversjøiske» krefter å stå bak telefonavlytting av stats- minister Costas Karamanlis og hundre andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Vodafone-direktøren måtte i går forklare seg for et parlamentarisk granskingsutvalg om skandalen.

-  Det må være en organisasjon bak dette som både har teknologi og penger. Det var ikke hackere, dette er noe større, sa Giorgios Koronais.

I Hellas tror man i vide kretser at etterretningstjenesten CIA fra USA sto bak den store avlyttingsskandalen, og nå antyder Vodafone-sjefen det samme. Hundre personer som brukte Vodafone, ble avlyttet fra før OL i Aten og fram til mars i fjor. Blant disse var statsminister Costas Karamanlis, flere statsråder, en tidligere statsråd som nå er i opposisjon, militære, sikkerhetsfolk, menneskerettsforkjempere, journalister og arabiske forretningsfolk i Hellas.

En tidligere diplomat ved USAs ambassade i Aten har sagt til BBC at han er overbevist om at USA sto bak.

Motivet skal være at CIA og USA ikke stolte på at greske myndigheter var i stand til å hindre terroristangrep under Aten-OL.

Vodafone-sjefen sa i vitnemålet sitt i går at Vodafone hadde «ikke bedt om, ikke bestilt og ikke mottatt» det svært avanserte dataprogrammet som gjorde det mulig å avlytte samtalene. Onsdag avslørte det greske teletilsynet at programmet inneholdt deler som ikke kan brukes i Hellas, og at det derfor trolig er av en allmenn type og laget i utlandet for bruk i flere land. For å få dette til å virke, må man ha særdeles avanserte kunnskaper, hevdet Koronias, og man må kjenne til kildekoden fra Ericsson, som har levert telefonsentralene. Det har ingen i Vodafone kjennskap til, og bare autoriserte folk fra Ericsson håndterer den slags, sa han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer