Corona-rekord

Mistenker de yngste rammes spesielt

Antallet barn under fem år, som legges inn på sykeshus med corona, skyter i været i USA. Eksperter undersøker om de kan være spesielt utsatt for omikron-varianten.

FLERE INNLAGTE: Sykepleieren Morgan Flynn behandler coronapasienter på intensiven ved Dartmouth-Hitchcock Medical Center i Lebanon i New Hampshire. Foto: AP Photo/Steven Senne
FLERE INNLAGTE: Sykepleieren Morgan Flynn behandler coronapasienter på intensiven ved Dartmouth-Hitchcock Medical Center i Lebanon i New Hampshire. Foto: AP Photo/Steven Senne Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

NEW YORK (Dagbladet): Antallet barn under fem år, som legges inn på sykehus i USA med covid-19, har steget til det høyeste nivået i pandemien. Det viser tall som ble lagt fram av Centers for Disease Control and Prevention (CDC) fredag, melder AP.

Dette er en eneste aldersgruppa i USA som ennå ikke tilbys vaksine.

Smittetallene i USA generelt har vært skyhøye siden midten av desember etter at omikron-varianten gjorde sitt inntog. Daglig registreres i gjennomsnitt drøyt 600.000 tilfeller.

FRUSTRERTE: Norske sykehus-laboratorier er frustrerte over å måtte dobbelsjekke positive coronatester. Helsedirektør Bjørn Guldvog forstår det. Vis mer

Bekymret

Samtidig har innleggelsene blant de yngste barna skutt i været fra om lag 2,5 per 100.000 barn til 4 per 100.000, viser tallene fra CDC. De baserer seg på statestikk fra 250 sykehus i 14 delstater.

Dataene viser imidlertid ikke en liknende økning for barn i andre aldersgrupper. Helsemyndighetene i USA frykter derfor at omikron-varianten ikke er å mild for de minste barna, som for eldre barn, skriver New York Times.

Blant barn mellom fem og 17 år utgjør innleggelsene om lag én per 100.000.

- Den bekymringsfulle trenden blant barna som er for unge til å bli vaksinert, understreker behovet for at eldre barn og voksne vaksinerer seg for å beskytte dem rundt seg, sier direktør for CDC, Rochelle Walensky, på en pressekonferanse fredag.

I USA er drøyt 50 prosent av barn mellom 12 og 18 år vaksinert. 16 prosent blant dem mellom fem og elleve år er fullvaksinert.

VEIEN UT: Helsedirektør Bjørn Guldvog om veien ut av coronapandemien. Vis mer

Mindre luftveier

Noen eksperter mistenker at den kraftige økningen blant de aller yngste skyldes spesielle faktorer. Én hypotese er at denne gruppa er spesielt sårbare for infeksjoner i øvre luftveier - hvor omikron ser ut til å være mer konsentrert enn andre varianter.

- De er mindre, luftveiene deres er mindre. Det virker rimelig at en sykdom som ser ut til å ramme øvre luftveier mer, vil påvirke dem mer. De har en større risiko for lengre tilfeller i tillegg til sykehusinnleggelser som kan skje ved mer alvorlige tilfeller, sier barnelegen Kristin Oliver ved Mount Sinai-sykehuset i New York til New York Times.

Samtidig er antallet innleggelser blant barn og ungdom lavere enn i noen annen aldersgruppe. Tirsdag var 766 personer i denne gruppa innlagt i USA.

Walensky påpeker at tallene også omfatter barn som blir innlagt av andre årsaker enn covid, men som også får påvist smitte.

Antallet barneinnleggelser har likevel vært svært merkbar flere steder i USA.

- Dette blåser vekk den tidligere delta-bølgen fra slutten av sommeren og høsten, som har vært den høyeste fram til nå, sier legen Daniel Zerr, som er ekspert på pediatriske smittsomme sykdommer ved Seattle Children's Hospital til New York Times.

Flere smittede

Mange eksperter er likevel varsomme med å tolke økningen som et tegn på at omikron-varianten er spesielt alvorlig for barn sammenliknet med voksne, og mer et resultat av at varianten er mer smittsom.

- Jo flere barn som blir smittet, jo flere barn kommer til å bli syke nok til at de blir innlagt, sier Yvonne Maldonado, som leder komiteen for smittsomme sykdommer ved American Academy of Pediatrics, og som er lege ved Stanford University, til avisa.

Tidligere denne uka sa USAs fremste smitteekspert, Anthony Fauci, at omikron ser ut til å gi mindre alvorlig sykdom for alle, men at det totale antallet tilfeller, som følge av ekstrem smittsomhet, betyr at også flere barn blir smittet og at en andel av dem ender opp på sykehus, skriver AP.

Han påpeker også at mange barn som legges inn med coronasmitte, har andre helsemessige problemer knyttet til blant annet overvekt, diabetes og lungesykdom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer