Mistenker den nye kongen for drapene

KATMANDU: Myndighetene i Nepal har gitt innbyggerne portforbud fra klokka 12.00 i dag. Samtidig spekulerer landets befolkning i om den nykronede Gyanendra står bak drapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskingen av drapene på kongefamilien satte i gang for fullt i dag, melder The Times of India. En av de oppnevnte medlemmene av kommisjonen som skal granske massakren på kongefamilien i Nepal, nekter imidlertid å delta fordi han mener kommisjonen er uriktig opprettet.

Kommisjonene skal granske hva som skjedde da Kong Birendra, dronningen og sju andre medlemmer av kongefamilien døde under skytingen inne i palasset fredag.

Portforbud

Innenriksdepartementet kom med en offisiell melding på den statlige radioen i formiddag: Et 12 timers portforbud inntrer fra klokka 12.00 for å unngå «uønskede forstyrrelser».

Katmandus gater så fremdeles ut som en slagmark i morgentimene i dag. Steiner, murblokker og tåregass-beholdere lå strødd i gatene etter opptøyene hvor minst to personer ble drept og 20 skadd i går.

Profesjonelle bak drapene

De nepalesiske folket spekulerer på hva som egentlig skjedde da kongefamilien ble skutt. Mange mener at den upopulære kong Gyanendra - som ble kronet til konge i går - kan være hjernen bak drapene, melder The Times of India. Folket viser til at ingen fra Gyanendras familie var tilstede under familiemiddagen da massakeren fant sted.

Gyandendra skal også ha vært uenig med sin eldre bror, den avdøde kong Birendra, ved flere anledninger. Blant annet i 1990, da kong Birendra innførte parlamentarisme i Nepal. Spekulasjonene går nå i om Gyandendra vil tilbake til styresettet slik det var før 1990:

All makt til ham sjøl - kongen.

Populær

En stor del av Nepals befolkning klarer ikke å tro at kronprinsen Dipendra drepte sine foreldre og flere andre familiemedlemmer. Kronprinsen og hans familie var veldig populære i det fattige fjellandet.

- Ingen vil noen gang komme til å tro at kronprinsen stod bak dette, sier en 21 år gammel student, Arjun Banjara.

- Han var en god mann. Han elsket sin far og forgudet sin søster. Det er bare ikke mulig. Dessuten: Hvordan kan en person drepe så mange personer samtidig, spør skolelærer Lamsal. Han er sikker på at drapene er utført av profesjonelle personer.