Mistenker dødsfall skyldes drikkevannet på Askøy

Askøy kommune mistenker at en person har dødd som følge av drikkevannsproblemene i kommunen. En rekke personer er innlagt på sykehus og flere titalls har blitt syke.

SE TV: Askøy kommune opplyser at et dødsfall i kommunen kan ha sammenheng med mulig smitteutbrudd i drikkevannet, uten at dette er bekreftet ennå. Video: NRK/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ASKØY/OSLO (Dagbladet): - Vi kan bekrefte at det er et dødsfall i kommunen som kan ha sammenheng med mulig smitteutbrudd. Foreløpig er det ingen bekreftet årsakssammenheng mellom dødsfallet og smitteutbruddet. Familien ivaretas av helsefaglig støtteapparat, og familien ber om ro rundt situasjonen, sier ordfører Terje Mathiassen i en pressemelding fredag morgen.

En ett år gammel gutt døde tidligere denne uka av en bakterieinfeksjon i det samme området som er berørt av drikkevannsproblemene. Bakteriene i ettåringens kropp skal sammenlignes med bakteriene i drikkevannet.

Smittevernlege Thomas Hetland sier til Dagbladet at den ett år gamle gutten ble innlagt på sykehus onsdag.

- Vi reagerte torsdag formiddag da flere sykepleiere oppdaget at flere av de som var rammet av sykdom kom fra det samme geografiske området i Øvre Kleppe. Vi har sendt ut informasjon om koking til innbyggerne våre og har informert gjennom media, sier Hetland.

18 innlagt

Det skal nå være 18 personer som er innlagt på Haukeland universitetssykehus. Smittevernlegen har ikke fått informasjon om noen av disse er blitt utskrevet igjen.

Magesmerter, diaré og feber er blant symptomene flere titalls personer har fått merke på grunn av vannet fra Kleppe vannverk i Askøy kommune utenfor Bergen. Kommunen opplyser at det er tatt en rekke vannprøver torsdag og fredag, og de første prøvesvarene ventes i dag.

Det reelle antallet som har vært syke er trolig høyere enn 50. Vannverket forsyner mellom 10 000 og 15 000 innbyggere. På kommunens Facebook-sider og i flere lokale medier er det flere som kommenterer at de har vært syke i flere dager, men at de trodde de hadde «normal» omgangssyke. Flere sier at de drakk ekstra mye vann for å bli friske av omgangssyken sin, men opplevde bare å bli verre.

BLE SYK: Sissel Anita Hovland fra Askøy og resten av familien ble syke på tirsdag denne uka. Foto: Privat
BLE SYK: Sissel Anita Hovland fra Askøy og resten av familien ble syke på tirsdag denne uka. Foto: Privat Vis mer

Krisemøte

Fredag morgen holdt kommunen krisemøte angående situasjonen. Kort tid etter kom oppdateringen og mistanken om at et dødsfall har sammenheng med drikkevannssituasjonen.

Siden torsdag ettermiddag har 47 personer blitt undersøkt hos Askøy legevakt. Sju personer, av dem fem barn, har vært innlagt ved Haukeland universitetssykehus. I tillegg er 14 personer sendt fra Askøy til sykehus for nærmere oppfølging, opplyser kommunen.

- Legevakta har også gitt 170 råd på telefon i løpet av ettermiddagen i går og gjennom natta, skriver kommunen i pressemeldinga.

- Vær oppmerksomme

Ingen av de innlagte skal være kritisk syke. Det understrekes likevel at det er viktig at personer med vedvarende og eskalerende dårlig allmenntilstand, høy feber, diare og magesmerter bør kontakte legevakt.

- For de fleste går slike symptomer over av seg selv. Men vær spesielt oppmerksom på små barn og eldre og syke. Det er lavere terskel for å kontakte legevakten for disse gruppene, sier fungerende smittevernlege Thomas Hetland.

- Mange i barnehagen syke

- Vi opplever dette som alvorlig, sier Sissel Anita Hovland fra Askøy til Dagbladet.

Hun og resten av familien ble syke på tirsdag denne uka. Da fikk de både magesmerter og det hun beskriver som en blanding av omgangssyke og influensa.

Hovlands barn går i barnehagen, og i starten av uka trodde familien at de var blitt smitta av en vanlig omgangssyke.

- Mange barn i barnehagen har vært syke. Mange i nabolaget har vært syke. Først i går fikk vi informasjon om at sykdommen kunne komme av noe i drikkevannet. Vi synes dette ble oppdaget seint. Mange har vært syke i flere dager, og vi har sagt til barna at de må drikke mye vann når de nå har vært syke, sier Hovland.

Hun legger til at hun håper kommunen fort finner ut nøyaktig hva som har gjort folk syke og at det rettes opp i.

Dagbladet følger saken

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer