DEMONSTRASJONER: I Richmond og andre steder har det vært enorme demonstrasjoner mot politivold og rasisme de siste to ukene. Foto: James H. Wallace/Richmond Times-Dispatch via AP
DEMONSTRASJONER: I Richmond og andre steder har det vært enorme demonstrasjoner mot politivold og rasisme de siste to ukene. Foto: James H. Wallace/Richmond Times-Dispatch via AP Vis mer

Mistenker høyreekstreme angrep mot demonstranter

En mann (36) er anklaget for å ha kjørt bilen sin inn i en gruppe George Floyd-demonstranter. Ifølge påtalemyndigheten har han opplyst at han er president for Ku Klux Klan i Virginia.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Over hele USA har folk fylt gatene med demonstrasjoner etter George Floyd-drapssaken i Minneapolis for to uker siden. De fleste demonstrasjonene har vært fredelige, og nå kommer meldinger om angivelige angrep fra høyreekstreme mot demonstranter.

En 36-åring er siktet for å ha kjørt en bil inn i en gruppe demonstranter utenfor Richmond i Virginia søndag. Ifølge påtalemyndigheten har han identifisert seg selv som leder for den beryktede og rasistiske organisasjonen Ku Klux Klan, skriver amerikanske medier, deriblant New York Times og CNN.

- Siktet

- Flere vitner forteller at kjøretøyet ruset motoren og kjørte gjennom området av veien som demonstrantene hadde okkupert, opplyser politiet i Henrico County i Virginia.

En person ble behandlet av en ambulanse på stedet, men ingen ble alvorlig skadd.

Føreren av bilen er pågrepet og siktet for overfall og vold. Han kan også bli siktet for hatkriminalitet.

- Den siktede er etter eget utsagn og et første inntrykk fra sosiale medier en selverklært leder av Ku Klux Klan og en propagandist for en Sørstats-ideologi. Vi etterforsker om det er riktig å sikte ham for hatkriminalitet, sier påtaleansvarlig, Shannon L. Taylor, ifølge New York Times.

36-åringens forsvarer har foreløpig ikke kommentert siktelsen, og det er uklart om påstanden om at han er Ku Klux Klan-leder faktisk stemmer.

Liknende episoder

En liknende episode skjedde også i Seattle søndag kveld da en mann væpnet med en pistol kjørte en bil inn i mengden med demonstranter.

DRAMATISK: En mann stormer ut av en bil i Seattle med en pistol etter å ha kjørt inn i folkmengden søndag kveld. Foto: REUTERS/Lindsey Wasson
DRAMATISK: En mann stormer ut av en bil i Seattle med en pistol etter å ha kjørt inn i folkmengden søndag kveld. Foto: REUTERS/Lindsey Wasson Vis mer

Situasjonen minner også om den dødelige hendelsen i Charlottesville for snart tre år siden da en mann kjørte i full fart inn mengden med motdemonstranter under en nazimarsj. Én kvinne ble drept og minst 19 andre ble skadd. Denne hendelsen opprørte mange, og USAs president, Donald Trump, høstet massiv kritikk da han hevdet at det var «veldig fine folk på begge sider».

Tirsdag i forrige uke meldte også Facebook at de hadde stengt ned sider og kontoer knyttet til en hatgruppe, American Guard, hvor medlemmer hadde diskutert å ta med seg våpen til de svære George Floyd-demonstrasjonene, ifølge CBS News.

Facebook tok i tillegg ned kontoer knyttet til den høyreekstreme grupperingen Proud Boys.

Studier tyder på at medlemstallet i den en gang så mektige Ku Klux Klan har sunket i flere tiår, men antallet hatgrupper i USA har økt de siste åra. En rapport fra Southern Poverty Law Center viser at antallet hvit makt-grupper har steget siden 2017.

Aggressivt svar

Også blant mange krefter som befinner seg langt ute på høyrefløyen, men samtidig innenfor mainstream i amerikansk politikk, har mange tatt til orde for å slå hardt til mot demonstranter for å opprette lov og orden. President Trump har selv truet med å sende militæret mot egen befolkning. Han har også forsøkt å erklære grupperingen Antifa for en terrororganisasjon.

- Dersom lokalt politi blir overveldet og trenger støtte, la oss se hvor tøffe disse Antifa-terroristene er når de står overfor 101st Airborne Division, skrev den republikanske senatoren Tom Cotton fra Arkansas på Twitter og fikk full støtte på Twitter, ifølge The Guardian.

Andre gikk enda lenger. Den ivrige Trump-tilhengeren og konspirasjonsteoretikeren Jacob Wohl foreslo på den sosiale medier-plattformen Gab at de burde sende inn leiesoldater for å håndtere demonstrantene. Han foreslo også at militæret burde bli sendt inn i byer og få en ordre om å skyte for å drepe, skriver avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer