Mistenker ikke rutinesvikt etter soldatdrap

Død offiser kjørte i upansret bil.

- IKKE RUTINESVIKT: Generalløytnant Harald Sunde sier til Dagbladet at de ikke mistenker rutinesvikt, etter at den drepte offiseren satt i en upansret bil som kjørte i den eneste upansrede bilen. Foto: Erling Hægeland.
- IKKE RUTINESVIKT: Generalløytnant Harald Sunde sier til Dagbladet at de ikke mistenker rutinesvikt, etter at den drepte offiseren satt i en upansret bil som kjørte i den eneste upansrede bilen. Foto: Erling Hægeland. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JÅTTÅ (Dagbladet): Den norske etterretningsoffiseren som ble drept av en veikantbombe i formiddag, satt i den eneste upansrede av de tre kjøretøyene i kolonnen.

På pressekonferansen på Jåttå i dag måtte sjefen for Fellesoperativt hovedkvarter svare på hvorfor ikke alle kjøretøyene var pansret.

Ett sentralt spørsmål er hvorfor offiserens upansrede Toyota Landcruiser kjørte først.

- Finnes det rutiner på hvorvidt pansrede kjøretøy skal kjøre først eller sist?

- RUTINETRANSPORT: Attentatet, som av Sunde beskrives som terror, fant sted nord i landet, vest for byen Mazar-e Sharif. Kart: Google.
- RUTINETRANSPORT: Attentatet, som av Sunde beskrives som terror, fant sted nord i landet, vest for byen Mazar-e Sharif. Kart: Google. Vis mer

- Slike ting må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Når man setter opp en kolonne, vurderer man alltid dagens trusselsituasjon. Tenk om det siste kjøretøyet hadde blitt rammet i stedet for det første. Erfaringsvis er det ikke slik at det første kjøretøyet rammes i de fleste tilfellene — tvert i mot. At det har skjedd en rutinefeil, har jeg ingen grunn til å tro, sier generalløytnant Harald Sunde.

Må ikke være naive
Han er enig i at det er viktig at folk ikke må være naive og tro man kan utføre en militær operasjon uten risiko for dødsfall. Dette er det fjerde norske dødsfallet under operasjonen i Afghanistan.

- Alle er klar over at dette innebærer en risiko å drive en militær operasjon. Slik er virkeligheten. Dette er en risiko vi tar. Samtidig må folk stole på at vi gjør alt som står i vår makt for å redusere risikoen. Likevel blir det noen restsmutthull som vi ikke greier å tette igjen. Plutselig er man på feil sted til feil tid, sier Sunde.

Før påske kjørte han selv samme veistrekning som den nå avdøde offiseren. Den såkalte Ringveien mellom Meymaneh og Mazar-e Sharif regnes for en relativt trygg strekning, og en fast transportetappe for de norske styrkene for tida.

-Ingen spion
Det er første gang en etterretningsoffiser faller under den nåværende operasjonen i Afghanistan. Han tilhørte det såkalte Rekonstruksjonslaget i Meymaneh, som bistår i gjenoppbyggingen av og sikkerheten i Afghanistan.

I KOLONNEN: En skadet bil blir fraktet vekk fra åstedet der en norsk offiser ble drept av en veibombe like vest for Mazar-i-Sharif i dag. Foto:AP/Eltaf Najafizada/SCANPIX
I KOLONNEN: En skadet bil blir fraktet vekk fra åstedet der en norsk offiser ble drept av en veibombe like vest for Mazar-i-Sharif i dag. Foto:AP/Eltaf Najafizada/SCANPIX Vis mer

Sunde avmystifiserer det at offiseren jobbet for e-tjenesten.

- Han var ingen spion. Dette er personell som er dyktige til å samle og systematisere operasjoner, og se det store bildet, sier Sunde, som bombeanslaget som feigt og som en terrorhandling.

- Dette er ingen krig. Vi er der for å hjelpe det afghanske folk. Nato-operasjonens formål er å støtte afghanerne sikkerhetsmessig, demokratisk og helsemessig. Da jeg var i Afghanistan tidligere i år, ga vi et anestesiapparat til en kvinneklinikk så de kan bedøve ved keisersnitt.

- Dette er i det hele tatt en operasjon som krever at vi går delvis åpent blant befolkningen. Det er viktig å ha en riktig balanse mellom åpenhet og trygghet. Russerne framsto i sin tid som okkupanter. Vi er der for å støtte og bygge opp Afghanistan, foruten at vi er mentor for den afghanske hær, sier generalløytnant Harald Sunde til Dagbladet.

UPANSRET KJØRETØY: 
Den omkomne  soldaten satt om bord i et kjøretøy av denne typen, en upansret Toyota Landcruiser, da det ble utsatt for et bombeangrep i dag. Arkivfoto: Lars Magne Hovtun, FORSVARET / SCANPIX
HANDOUT
UPANSRET KJØRETØY: Den omkomne soldaten satt om bord i et kjøretøy av denne typen, en upansret Toyota Landcruiser, da det ble utsatt for et bombeangrep i dag. Arkivfoto: Lars Magne Hovtun, FORSVARET / SCANPIX HANDOUT Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer