Iran

Mistenker israelsk angrep mot atomanlegg

Iranske myndigheter beskriver hendelsen på et atomanlegg søndag som «kjernefysisk terrorisme».

ATOMANLEGG: Et satellittbilde viser Irans atomanlegg i Natanz. Foto: Satellite image ©2021 Maxar Technologies / AFP
ATOMANLEGG: Et satellittbilde viser Irans atomanlegg i Natanz. Foto: Satellite image ©2021 Maxar Technologies / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Iranske myndigheter meldte søndag morgen at det hadde vært et uhell med elektrisitetsnettverket på atomanlegget i Natanz. Hendelsen skal ikke ha ført til dødsfall eller forurensning.

Seinere sa sjefen for landets kjernefysiske program, Ali Akbar Salehi, at strømbruddet skyldtes «kjernefysisk terrorisme», ifølge statlig TV, melder Reuters.

Han gjorde det også klart at Teheran forbeholdt seg retten til å handle overfor gjerningspersonene.

Etterretningskilder

Offentlig benekter Israel å ha vært involvert i hendelsen, men etterretningskilder sier til statlig israelsk radio at agenter fra landets etterretningstjeneste Mossad, hadde foretatt et cyberangrep mot anlegget.

Til New York Times sier kilder både i israelsk og amerikansk etterretning, at Israel hadde en rolle i hendelsen.

Anlegget i Natanz er helt sentralt i Irans anriking av uran, og det blir overvåket av FN-organisasjonen, Det internasjonale atomenergibyreået (IAEA).

- Vi er klar over medierapportene. Vi har ingen kommentar på det nåværende tidspunktet, sier en talsperson for IAEA til Reuters.

STYRT: I januar innrømmet Iran ha skutt ned et ukrainsk passasjerfly. Nå sier Iran at årsaken til hendelsen var en feilinnstilt radar. Bilder fra Expressen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Diplomatisk usikkerhet

Israel har tidligere anklaget Iran for å forsøke å utvikle kjernefysiske våpen med mål om å angripe Israel. Iran hevder på sin side at de bare har fredelige intensjoner med atomprogrammet.

Hendelsen søndag kan skape usikkerhet rundt de nye diplomatiske forsøkene fra USAs nye president Joe Biden, som ble startet i forrige uke.

Han ønsker å gjenoppbygge atomavtalen med Iran fra 2015, etter at USAs forrige president, Donald Trump, trakk landet ut av denne.

Israel har offentlig gjort det klart at de er svært misfornøyde med Bidens plan.

Hendelsen i Natanz skjedde også samtidig med at Bidens forsvarsminister, Lloyd J. Austin III, var på besøk i Israel, men det er ikke klart om amerikanske myndigheter fikk vite om den angivelige aksjonen i forkant, skriver New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer