Konferanse i Oslo

Mistenker omikron-smitte i tre kommuner

Det er sterk mistanke om omikron-smitte etter en konferanse i Oslo.

SMITTET PÅ KONFERANSE: Konferansen med omtrent 100 personer fant sted på Lysebu hotell på Voksenkollen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SMITTET PÅ KONFERANSE: Konferansen med omtrent 100 personer fant sted på Lysebu hotell på Voksenkollen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vestre Aker bydel i Oslo har påvist coronasmitte knyttet til en konferanse i regi av Abelia, og de mistenker at det er snakk om omikron.

Det var omtrent 100 deltakere på konferansen, og alle deltakerne har nå blitt satt i karantene.

To smittede er ansatte i Abelia, mens tre andre smittetilfeller kan knyttes til en HR-konferanse Abelia arrangerte på Lysebu i Oslo 29. og 30. november, skriver NTB.

Må ikke få fotfeste

De fem som er bekreftet smittet kommer fra tre forskjellige kommuner.

- Det er nå viktigere enn noen gang at vi er nøye slik at omikronsmitten ikke får raskt fotfeste, sier bydelsoverlege i Vestre Aker og medisinsk ansvarlig for smittesporingsteamet i Oslo vest, Jorunn Thaulow.

- Hvilke tiltak er det som er satt til verks?

- Vi har satt i gang med testing og karantenetiltak. I tillegg til de som var på hotellet har vi også satt i gang testing av en rekke nærkontakter til de som har fått påvist smitten, sier hun.

Mange nærkontakter

Det er nå satt i gang med god gammeldags smittesporing slik det ble gjort helt i begynnelsen av coronapandemien.

Bydelsoverlege i Vestre Aker og medisinsk ansvarlig for smittesporingsteamet i Oslo vest, Jorunn Thaulow. Foto: Privat.
Bydelsoverlege i Vestre Aker og medisinsk ansvarlig for smittesporingsteamet i Oslo vest, Jorunn Thaulow. Foto: Privat. Vis mer

- Vi ser at mange har flere nærkontakter nå og det gjør smittesporingen betydelig mer ressurskrevende. Med den kunnskapen vi har om omikron så langt er det grunn til å tro at det er flere som har blitt smittet i dette utbruddet. På det tidligere omtalte julebordet i Oslo ble i overkant av 50 prosent smittet så vi kan ikke utelukke at antallet smittede fra denne konferansen stiger, sier hun.

Smitte fra utenlandsreise

Kilden til smitteutbruddet skal være at en av deltakerne hadde vært på en utenlandsreise før konferansen ble avholdt.

Resultatene av coronatestene er sendt til screening, men det har ikke kommet noe endelig svar på disse.

- Prøvene er sendt til screening, og i 2 av de 5 prøvene har vi nå fått svaret «sannsynlig omikron» som betyr at det ikke er delta-virus og at det er svært sannsynlig at dreier seg om omikron-varianten. Vi har foreløpig ikke fått screening svaret på de 3 andre prøvene. Men vi behandler nå alle knyttet til utbruddet som omikron for å hindre videre spredning på et tidlig stadium, sier hun.

- Har dere mistanke om at det er flere smittet?

- Med den kunnskapen vi har om omikron så langt er det grunn til å tro at det er flere som har blitt smittet i dette utbruddet. På det tidligere omtalte julebordet i Oslo ble i overkant av 50 prosent smittet så vi kan ikke utelukke at antallet smittede fra denne konferansen stiger.

- Hvor mange nærkontakter er det snakk om?

- Det var rundt 100 nærkontakter på konferansen. Siden smitten ikke ble oppdaget før deltakerne hadde reist hjem er det grunn til å tro at tallet er høyere, men det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange mennesker det dreier seg om.

- Var alle de smittede fullvaksinert?

- Ja, alle fem var fullvaksinert.

- Er noen av de smittede innlagt på sykehus?

- Nei, det er de ikke. De som er syke opplever milde-moderate symptomer med feber og forkjølelsessymptomer, sier Jorunn Thaulow til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer