Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

Mistenker russisk pressmiddel mot Trump

USAs president, Donald Trump, får så hatten passer for ikke å gjøre noe med russiske skuddpremier på amerikanske soldater i Afghanistan. Selv benekter han at han ble informert.

ANKLAGER: Demokratenes speaker, Nancy Pelosi, mener alle veier fører til Putin for USAs president, Donald Trump. Foto: Shealah Craighead/The White House/Handout via REUTERS
ANKLAGER: Demokratenes speaker, Nancy Pelosi, mener alle veier fører til Putin for USAs president, Donald Trump. Foto: Shealah Craighead/The White House/Handout via REUTERS Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Ifølge New York Times mener amerikansk etterretning at Russland ga skuddpremie til Taliban for å drepe vestlige soldater i Afghanistan etter at Trump startet tilbaketrekningen fra landet. Avisa siterer anonyme kilder som sier at Trump ble orientert om situasjon i mars. Han skal imidlertid ikke ha foretatt seg noe.

Selv benekter Trump nå at han er blitt informert om saken.

- Vanlig dag på jobben

- Ingen orienterte meg, visepresident Pence eller stabssjef Mark Meadows om de såkalte angrepene på soldatene våre i Afghanistan fra russerne, som rapportert gjennom «anonyme kilder» av «fake news»-New York Times. Alle benekter det, og det har ikke vært mange angrep mot oss. Ingen har vært tøffere mot Russland enn Trump-administrasjonen, skriver Trump på Twitter søndag.

Men kritikere reagerer kraftig på opplysningene fra New York Times.

- Det er mye vi ikke vet, så vi skal være forsiktige, men basert på det vi vet fra presidentens egne tvittermeldinger, ser det ut som en vanlig dag på jobben i Trumps hvite hus, sier den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren hans, John Bolton, til NBC News.

LEKKET: Russlands president Vladimir Putin har lenge forsøkt å holde barna utenfor offentligheten. Nå er gamle bilder publisert på internett. Foto: AFP, Scanpix, Sergei Pugasjev Vis mer

Bolton kom nettopp med en sviende kritikk av Trump som farlig og inkompetent i ei ny bok, «The Room Where it Happened: A White House Memoir». Han jobbet for Trump i 17 måneder.

Selvopptatt

Bolton mener at dersom opplysningene fra New York Times stemmer, så bør USA vurdere en lang rekke harde sanksjoner mot Russland.

Bolton hevder Trump nå forsøker å skyve ansvaret fra seg.

- Hvorfor gjør presidenten dette? Fordi det ser dårlig ut hvis russerne betalte for å drepe amerikanere og vi ikke gjorde noe med det. Så det som er presidentens reaksjon, er å si: Det er ikke mitt ansvar. Ingen sa noe til meg, sier Bolton til CNN.

Han mener dette viser hvordan Trump bare er opptatt av seg selv.

- Det er en del av problemet med president Trumps beslutningsprosesser innen nasjonal sikkerhet. Det er ikke tilknyttet virkeligheten han befinner seg i, men det handler om hans personlige posisjon, sier Bolton.

Trumps motkandidat i høstens presidentvalg, demokraten Joe Biden, langer ut mot presidenten.

- Ikke bare har han sviktet med å innføre sanksjoner eller andre konsekvenser mot Russland for de svært alvorlige bruddene på internasjonal lov. Donald Trump har fortsatt sin pinlige kampanje med å underkaste seg og fornedre seg for Vladimir Putin, sier Biden in et videomøte med velgere lørdag, ifølge The Guardian.

- Hele hans presidentperiode har vært en gave til Putin, men dette er fullstendig uakseptabelt. Det er et svik mot de aller helligste pliktene vi bærer som en nasjon for å beskytte og utstyre soldatene våre når vi sender dem inn i fare, sier Biden.

GRATULERER: Vladimir Putin gratulerer USA og Donald Trump med valget. Han håper nå at forholdet mellom USA og Russland kan normaliseres. Video: CNN Vis mer

- Fullstendig opprørende

Også demokratenes speaker, Nancy Pelosi reagerer kraftig.

- Det er fullstendig opprørerende at Trump ikke handlet etter etterretningsopplysningene for å forsvare amerikanske liv. Dette er så ille som det kan få blitt, og likevel vil ikke Trump konfrontere russerne, sier Pelosi til ABC News.

Hun antyder at Russland har noe på Trump.

- Akkurat som jeg har sagt til presidenten: Med ham fører alle veier til Putin. Jeg vet ikke hva russerne har på presidenten, politisk, personlig, økonomisk eller hva det er, sier Pelosi.

Russland avviser

Russland avviser anklagene som framsette som «grunnløse» og kaller det «falske nyheter».

- Disse grunnløse anklagene fra anonyme kilder har alt ført til direkte drapstrusler mot ansatte ved Russlands ambassader i Washington og London, skriver Washington-ambassaden på Twitter, ifølge NTB.

- New York Times, slutt å produsere falske nyheter som framprovoserer drapstrusler, het det i en senere Twitter-melding fra ambassaden.

Taliban avviser også helt at de har mottatt våpen eller annen støtte fra Russland.

– Vi står ikke i gjeld til noen etterretningsorganisasjon eller noe land etter vår 19 år lange hellige krig, heter det i en kunngjøring fra opprørerne.

Ikke første gang

Verken Trump eller Det hvite hus har imidlertid avkreftet at det finnes etterretningsopplysninger om at Russland har støttet Taliban. De har bare sagt at Trump, Pence og Meadows ikke ble orientert.

Det er heller ikke første gang Trump undergraver vurderingene fra amerikansk etterretning om Russland.

Et eksempel kom på pressekonferansen Trump og Putin holdt sammen i Helsinki i 2018. Da Trump ble spurt om opplysningene fra amerikansk etterretning om at Russland forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016, svarte han:

- De sa de tror det er Russland. Jeg har president Putin, han sier det ikke er Russland. Jeg vil si dette: Jeg har stor tillit til mine etterretningsfolk, men president Putin var ekstremt sterk og kraftful i sin benektelse i dag.

Rapporten om Russland-etterforskningen fra spesialetterforsker Robert Mueller, som kom i mars 2019, dokumenterte også omfattende kontakt mellom russisk etterretning og medarbeidere i Trumps valgkamporganisasjon.

KRITISERES: Etter at Donald Trump gikk ustødig ned en rampe, har spørsmål om helsen hans blitt diskutert på sosiale medier. Reporter: Christian Wehus. Video: AP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!