Mistenker skattejuks på ti milliarder i Norge

Transocean Inc. etterforskes av Økokrim. Skatterådgiver i Ernst & Young siktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Transocean Inc. er mistenkt av Økokrim for å ha unndratt ti milliarder kroner fra beskatning i Norge. Ernst & Youngs skatteekspert og to andre er nå siktet i saken, skriver Dagens Næringsliv.


Transocean er verdens største offshore riggselskap, og en stor operatør på norsk sokkel i Nordsjøen.

Selskapet, som i fjor hadde en børsverdi på 25 milliarder dollar,  har 82 flyttbare boreenheter og 11 600 ansatte over hele verden. Transocean  har kontorer i Bergen og Stavanger.

Norsk rekord

Dersom Økokrim skulle nå frem på alle punkter i skattesaken som fortsatt er under etterforskning, kan det amerikanske riggkonsernet risikere en total skattesmell på mellom 2,5 og fire milliarder kroner, inkludert tilleggsskatt.

Det er i tilfelle suveren norsk rekord, skriver Dagens Næringsliv i dag.

Selskapet Transocean Inc. er siktet for grov skatteunndragelse. Av kjennelsen fremgår at i tillegg til selskapet, er tre personer foreløpig siktet for medvirkning.

Den mest sentrale av disse er Einar Brask, revisorfirmaet Ernst & Youngs toppmann på skatterådgivning.

BORERIGG: Aktivister fra Natur og Ungdom og Bellona forsøkte i juli 2000 å hindre oljeriggen Transocean Arctic i å bli slept ut i Barentshavet. På bildet ligger deres båt noen få meter foran slepebåten. Foto: Scanpix
BORERIGG: Aktivister fra Natur og Ungdom og Bellona forsøkte i juli 2000 å hindre oljeriggen Transocean Arctic i å bli slept ut i Barentshavet. På bildet ligger deres båt noen få meter foran slepebåten. Foto: Scanpix Vis mer

Brask har ifølge kjennelsen spilt en sentral rolle som skatterådgiver for det multinasjonale konsernet i flere av de mistenkelige Transocean-transaksjonene, som nå er under Økokrims lupe.

- Ikke straffansvar

Siktet for medvirkning er også en revisor ved Ernst & Youngs lokale Stavanger-kontor og en lokal norsk Transocean-direktør. Etter det Dagens Næringsliv forstår spiller de to siste en mer underordnet rolle.

Ernst & Youngs advokat Erik Keiserud har følgende skriftlige kommentar på vegne av revisorselskapet:

«Etter vår mening er det ikke foretatt handlinger som gir grunnlag for straffansvar hos Ernst & Young.»