Mistenker spredning av mystisk hjernesykdom

Det er registrert 48 offisielle tilfeller av en mystisk hjernesykdom i Canada. Nå mistenkes det at sykdommen sprer seg. En ansatt i en av Canadas to helsemyndigheter roper nå varsko om utviklingen.

VARSKO: En anonym kilde The Guardian har snakket med roper varsko om sykdommens utvikling. Hun hevder at antallet tilfeller av sykdommen er nærmere 150. Foto: NTB
VARSKO: En anonym kilde The Guardian har snakket med roper varsko om sykdommens utvikling. Hun hevder at antallet tilfeller av sykdommen er nærmere 150. Foto: NTB Vis mer
Publisert

I april ble det meldt om at 43 pasienter i New Brunswick-provinsen i Canada fikk påvist symptomer med spasmer, hukommelsestap og hallusinasjoner.

Offentligheten ble først oppmerksom på sykdomstilfellene i april da et lukket notat fra New Brunswicks folkehelsebyrå ble lekket.

Hva som forårsaket de plutselige tilfellene av den mystiske hjernesykdommen, var ukjent.

Miljømessige årsaker

Nå skriver den britiske storavisa The Guardian at det har dukket opp flere mistenkte tilfeller av sykdommen, særlig blant unge. Avisa siterer en anonym kilde som er ansatt i en av Canadas to helsemyndigheter, og som roper varsko om utviklingen.

Varsleren hevder at antallet tilfeller av sykdommen er langt høyere enn det kanadiske myndigheter rapporterer om. Det skal angivelig være snakk om opp mot 150 tilfeller.

Friske, unge mennesker i 20-30-åra er blant dem som har blitt rammet av sykdommen, skriver The Guardian. Forsker undersøker nå om sykdomstilfellene kan ha en sammenheng med miljømessige årsaker, som vannkilder, insekter og planter.

Det offisielle antallet saker på 48 forblir uendret, men flere personer krever ytterligere vurdering etter å ha fått liknende symptomer som tidligere tilfeller.

- Mystisk sykdomsforløp

Nevrolog og overlege Anne Hege Aamodt ved universitetssykehuset (OUS) Rikshospitalet, har tidligere sagt til Dagbladet at det kan virke som om hjernesykdommen frambyr en rekke omfattende nevrologiske symptomer.

- Det er et mystisk sykdomsforløp. Det spesielle med denne sykdommen er at det er dukket opp over 40 liknende tilfeller i et avgrenset geografisk område i Canada med et klinisk bilde der man ikke har lyktes å finne årsaken, sa Aamodt til Dagbladet i april.

Blant de mistenkte tilfellene finnes blant annet en mann som utviklet symptomer på demens og ataksi. Kort tid etter begynte hans kone å miste søvn og opplevde søvnmangel, muskelsvinn, demens og hallusinasjoner. Ifølge The Guardian er hennes tilstand nå verre enn ektemannens.

HJERNESKADET: Da Malin Bromander Sandén (34) fødte sønnen Elton for tre år siden smittet hun ham med herpes. Infeksjonen han fikk spredte seg til hjernen og har ført til store komplikasjoner. Video: Privat. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

En annen kvinne i 30-åra mistet evnen til å snakke, begynte å sikle og måtte få næring gjennom sonde. Hennes omsorgsperson, en sykepleierstudent i 20-åra, begynte også nylig å vise symptomer på nevrologisk tilbakegang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer