EVAKUERT:  Röda Sten Konsthall ble evakuert i forbindelse med politiaksjonen. Foto: BJÖRN ANDERSSON/BFT MEDIA
EVAKUERT: Röda Sten Konsthall ble evakuert i forbindelse med politiaksjonen. Foto: BJÖRN ANDERSSON/BFT MEDIAVis mer

- Mistenker terrornettverk med koblinger til al-Qaida

Fire personer pågrepet for terrorplanlegging i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Svensk politi pågrep natt til søndag fire personer som er mistenkt for terrorplanlegging. Politiet gikk til aksjon rett i nærheten av Röda Stens Konsthall, hvor det var arrangert en stor fest for å markere åpningen av en internasjonal kunstutstilling.

Pågripelsene, som skjedde på tiårsdagen for terrorangrepene i USA, ble utført av den nasjonale innsatsstyrken.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har bekreftet pågripelsene, men har ellers vært svart sparsommelige med opplysninger om saken.

- Vi kan bekrefte at fire personer ble pågrepet i går, og er siktet for forberedelse på terror. Vi kan ikke gå inn på nærmere detaljer fordi etterforskningen er på et tidlig stadium, sier Säpo til Dagbladet.

- Sprengstoff og granater De vil opplyse om verken kjønn, nasjonalitet eller alder til de mistenkte. Heller ikke om angrepet var nært forestående, og kan settes i forbindelse med tiårsdagen for terrorangrepene i USA.

En politikilde Expressen har vært i kontakt med sier til avisa at de mistenker at det er et terrornettverk med koblinger til al-Qaida som står bak.

Den samme kilden sier til den svenske avisa at de skal enten ha anskaffet seg eller ha vært i ferd med å skaffe seg tilgang til håndvåpen, sprengstoff og håndgranater.  
Festen over Åpningsfesten for Göteborgs Internationella Konstbiennal, en utstilling for samtidskunst som arrangeres annethvert år, fikk en brå slutt natt til søndag.

Kunstgalleriets sjef Mia Christersdotter Norman ble kontaktet av politiet, som ba henne sette i gang evakuering av lokalet.

— Jeg vet ikke mer enn at politiet kastet oss ut og sa de hadde pågrepet fire personer som er mistenkt for terrorlovbrudd. Etterpå stengte de av området, forteller Norman. Musikken ble stengt av, og folk ble bedt om å forlate festen. — Vi ble bedt om å gå ut. Det var merkelig, her hadde vi vært på en herlig fest med god stemning og prominente gjester. Det er kommet folk fra hele verden til åpningen av kunstutstillingen, sier Henrik Wallgren som deltok på festen til Göteborgs-Posten. Evakueringen gikk rolig for seg.
Ingen økning i trusselnivået Trusselnivået har i nærmere ett år vært såkalt forhøyet, opplyser talsperson for Säpo Sara Kvarnström. Pågripelsene natt til søndag kommer ikke til å føre til en ytterligere heving av trusselnivået. — Vurderingen gjøres kontinuerlig og kan alltid komme til å bli endret. Men akkurat nå er det ikke grunnlag for å innføre skjerpede sikkerhetstiltak generelt i samfunnet, sier Kvarnström til NTB. Ifølge Säpo behøver svenskene heller ikke uroe seg på grunn av mistanken om terrorplaner. — Sikkerhetspolitiets vurdering er at det ikke er noen grunn til bekymring, fortsetter Kvarnström.