Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Mistenker to typer coronavirus

Studier peker på to hovedvarianter av coronaviruset. FHI har analysert norske prøver.

TESTER: Norge har testet over 40 000 personer for coronaviruset. Det er også gjort analyser for å undersøke viruset. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
TESTER: Norge har testet over 40 000 personer for coronaviruset. Det er også gjort analyser for å undersøke viruset. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Landslege Lars Fodgaard Møller på Færøyene har studert smittespredningen på øyene. Han tar til orde for at det finnes to typer coronavirus, skriver Berlingske.

Én type som sprer seg raskt, og én som smitter langsomt.

Møller kaller Færøyene et «minilaboratorium» fordi de tester svært mange og sporer opp hvert eneste smittetilfelle. Så langt er det registrert 92 smittede på øya med 51 000 innbyggere.

- Vi så at de første tilfellene ikke var smittsomme. Flere kunne kysse uten at de hadde gitt viruset videre. Så kom det en ny type fra Danmark og Island, som smittet hyppig, sier han.

FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no med informasjon om hvor lenge coronaviruset kan overleve på overflater og tekstiler. Vis mer

- Jobber ut fra hypotesen

Møller understreker at dette for ham bare er en antagelse, men at han kontaktet Statens Serum Institut i Danmark for å diskutere hypotesen.

Instituttet er det danske helsevesenets sentrale laboratorium.

Anders Fomsgaard, lederen på viruslaboratoriet, sier at han har sett flere studier som underbygger hypotesen om at det er to typer av coronaviruset.

Nå jobber også instituttet ut fra at det finnes to virustyper, ifølge Berlingske.

En studie fra forskere ved Universitetet i Beijing og Institutt Pasteur i Shanghai har tidligere pekt på det samme. Studien skriver at viruset har utviklet seg til to varianter og at den ene kan ha større potensial for smittespredning.

Norske prøver analysert

I studien er viruset delt i S- og L-typen. S-typen skal ifølge studien være den opprinnelige virustypen, og den som er mindre smittsom.

Den andre versjonen skal være den som har forårsaket de fleste bekreftede smittetilfellene globalt.

I ukerapporten fra Folkehelseinstituttet står det at det er utført analyser ved avdeling for Virologi på elleve SARS-CoV-2-virus fra norske pasienter. Analysene viser at alle de norske virusene så langt tilhører L-typen.

«Det er ellers meget lite genetisk variasjon mellom virusene», skriver FHI.

- Flere virus

Dette bekrefter Rebecca Cox, professor i medisinsk virologi og leder for Influensasenteret ved Universitetet i Bergen og Haukeland sykehus. Hun forklarer at virus er som et genetisk familietre, der alle er i slekt, men at det er små forskjeller.

- Det er flere coronavius som forårsaker covid-19, men alle virusene er nedslektet til Kina og Wuhan-viruset. Vi ser ingen tegn på at ett virus er mer alvorlig enn noe annet, sier Cox.

NYE RETNINGSLINJER: FHI endrer nå på hvem som får teste seg for coronaviruset. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Hun påpeker også at det er usikkerhet knyttet til hvem som er testet i den kinesiske studien, og hvilket sykdomsforløp de har hatt. Professoren understreker at vi trenger forskning på virus og hvordan de utvikler seg.

- Vi vet om tre virus av denne typen. Det ene fra SARS-epidemien i 2003, det andre er MERS-CoV fra 2012 og det siste fra 2019. Det siste ligner veldig på flaggermus og pangolin-virus, men vi vet ikke hvor det kommer fra. Akkurat nå er de i nær genetisk beslektning. Slik er det med flere virus.

Cox påpeker at det er det samme med influensa.

- Det er ikke ett virus, men en populasjon med små forskjeller. Det kan sammenlignes med en familie. Alle er ikke like, men de har en tett tilknytning til hverandre.

Hele Norges coronakart