Mistenker Trump-barna

FBI-ransakingen i Donald Trumps Florida-residens Mar-a-Lago ble angivelig basert på opplysninger fra en informant. Flere spekulerer i om den tidligere presidenten har en muldvarp i sin indre sirkel.

INDRE SIRKEL: Ifølge flere medier spekuleres det i Trump-leiren om det er noen av Donald Trumps nærmeste som lekket informasjon til FBI. Foto: Evan Vucci / Ap Photo / NTB
INDRE SIRKEL: Ifølge flere medier spekuleres det i Trump-leiren om det er noen av Donald Trumps nærmeste som lekket informasjon til FBI. Foto: Evan Vucci / Ap Photo / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var mandag denne uka at FBI ransaket Donald Trumps eiendom i Florida, Mar-a-Lago. Ransakingen skal ha skjedd i forbindelse med etterforskningen av esker med graderte dokumenter Trump tok med seg etter at han gikk av som president i fjor.

Totalt beslagla agentene 20 esker med gjenstander, fotoalbum og et håndskrevet notat. I tillegg ble det beslaglagt et dokument som er markert med «Info re: President of France».

Det ble også beslaglagt elleve sett med graderte dokumenter, hvorav noen av dem var markert som topphemmelige.

Spekulasjoner i Trump-leiren

Flere medier, deriblant Newsweek og Axios, har meldt at ransakingen ble basert på opplysninger en informant skal ha gitt FBI. Begge nettavisene siterer anonyme kilder.

EIENDOMMEN: Mar-a-Lago ble gjennomsøkt for det som skal være dokumenter den tidligere presidenten oppholdt ulovlig. Foto: REUTERS/Marco Bello
EIENDOMMEN: Mar-a-Lago ble gjennomsøkt for det som skal være dokumenter den tidligere presidenten oppholdt ulovlig. Foto: REUTERS/Marco Bello Vis mer

Ifølge Newsweek fikk FBI opplysninger fra en informant om hvilke dokumenter som befant seg i Mar-a-Lago, og hvor. FBI-agentene tok seg blant annet inn i Trumps safe.

Det er angivelig bare et knippe av Trumps nærmeste medarbeider som har kjennskap til hvor på eiendommen dokumentene befant seg.

Dette skal ha ført til ville spekulasjoner i Trump-leiren om hvilken av hans nærmeste som har snudd ham ryggen og lekket informasjon til myndighetene, opplyser kilder til Axios.

Seks eller åtte personer

Mick Mulvaney, som var stabssjefen til tidligere president Donald Trump inntil 2020, anslår at bare seks eller åtte mennesker nær Trump sitter på den type informasjon som angivelig ble lekket til FBI.

Mar-a-Lago, Trumps luksuseiendom i Florida, ble ransaket av FBI-agenter. Video: AP Vis mer

Overfor CNN sier han at informanten derfor må være en som er «veldig nær» den tidligere presidenten.

- Dette må være noen som håndterer ting på en daglig basis, noen som visste hvor dokumenter var, så det må være noen veldig nær presidenten. Jeg antar at det sannsynligvis er seks eller åtte personer som har den typen informasjon, sier Mulvaney til kanalen.

- Til og med jeg visste ikke hvor safen var i Mar-a-Lago, og jeg var stabssjefen hans i 15 måneder, sier han.

STABSSJEF: Mick Mulvaney var stabssjefen til tidligere president Donald Trump. Foto: Oliver Contreras/UPI/Shutterstock
STABSSJEF: Mick Mulvaney var stabssjefen til tidligere president Donald Trump. Foto: Oliver Contreras/UPI/Shutterstock Vis mer

Mistenker barna

Også Donald Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, tror at den påståtte informanten er en del av Trumps indre sirkel.

- Jeg ville ikke blitt overrasket av å finne ut at det er Jared (Kushner, Trumps svigersønn, journ.anm.) eller ett av barna hans, sier Cohen til Business Insider.

- Hvem ellers ville hatt kjennskap til safen og det spesifikke innholdet som oppbevares i den? sier han videre.

ADVOKAT: Michael Cohen er Donald Trumps tidligere advokat. Foto: NTB/Alex Wong/Getty Images/AFP
ADVOKAT: Michael Cohen er Donald Trumps tidligere advokat. Foto: NTB/Alex Wong/Getty Images/AFP Vis mer

Cohen jobbet tett sammen med Trump i flere år før han snudde ryggen til sin tidligere sjef under Kongresshøringene i fjor. Der kalte Cohen presidenten for en svindler og bedrager.

I 2018 ble Cohen dømt til tre års fengsel for blant annet skatteunndragelse, svindel med valgkampmidler, for å ha løyet til Kongressen og for å ha utbetalt såkalte hysjpenger til pornostjernen Stormy Daniels for å hindre at hun snakket om sitt angivelige forhold med Trump.

Spionasjelovgivning

Fredag kveld ble rettsdokumentene i forbindelse med ransakingen av Mar-a-Lago offentliggjort.

Av ransakelsesordren går det fram at Justisdepartementet mener at de har skjellig grunn til å mistenke Trump for brudd på spionasjelovgivningen, som forbyr besittelse og overlevering av forsvarsopplysninger.

EKSTRAORDINÆRT: Rådgiver i Civita, Eirik Løkke, kaller spionasje-etterforskningen av Trump for ekstraordinær. Video: Dagbladet TV. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Det går også fram at presidenten mistenkes for å ha motarbeidet en etterforskning, samt fjernet og destruert dokumenter.

The Washington Post har meldt at FBI-agentene kan ha beslaglagt dokumenter som omhandler atomvåpen, noe Donald Trump har uttalt at ikke stemmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer