Mistenker UD-gransker for privat hevnaksjon

Ledelsen i UD er sterkt uenige i hovedkonklusjonene i Reinås-utvalgets rapport og antyder en privat hevnaksjon fra utvalgsmedlem Morten Wetland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Politiet hadde sin mann i utvalget og forsvaret hadde sin mann i utvalget. Det eneste Utenriksdepartementet hadde var en eksmann, refererer en meget sentral kilde fra samtalene mellom UDs toppledere på embetssiden.

Det det hentydes til er at Reinås-utvalget gir både politiet og forsvaret ros for sin innsats under tsunami-krisen, mens altså dommen over UD er knusende og total.

Skjønner ikke alvoret

«Systemsvikt» er ordet utvalget bruker. Gjennom flere samtaler med kilder som har innsikt i toppledelsen i UD, går det fram at den stiller seg svært kritisk til en rekke av Reinås-utvalgets drepende konklusjoner og at enkelte av dem blir avvist totalt.

-  Det virker som om ledelsen ikke har tatt inn over seg ansvaret, sier en sentralt plassert kilde.

-  Dette er både en typisk reaksjon i UD og en menneskelig reaksjon etter å ha vært utsatt for hard kritikk, sier en annen med innsyn.

Wetland versus Lindstrøm

Politiet var representert i Reinås-utvalget gjennom politimester Truls Fyhn i Tromsø. Fra forsvaret kom generalmajor Harald Sunde som er operativ leder for norske militære landstyrker i flere konfliktområder i verden.

UDs «eksmann» er Morten Wetland, som har jobbet i utenrikstjenesten siden 1976 og som var ambassadør i Berlin. Han har permisjon fra UD og jobber som direktør i Statkraft.

Det er kjent at Morten Wetland kom på kant med utenriksråd Bjarne Lindstrøm mens Wetland var ambassadør i Berlin, og konflikten er en grunn til at han valgte å gå ut av utenrikstjenesten.

Allerede da utvalget ble utnevnt 14. januar, ble det sådd tvil om Wetlands upartiskhet og statsminister Kjell Magne Bondevik skal i det lengste ha prøvd å unngå at han ble medlem av utvalget. Det var intenst press fra AP-leder Jens Stoltenberg som sikret ham plass. Wetland er medlem i Arbeiderpartiet og var statssekretær hos Gro Harlem Brundtland fra 1994 til 1996.

-  Et samlet utvalg

Morten Wetland ønsker ikke å kommentere antydningene fra UD-toppledelsen utover å gjenta følgende:

-  Konklusjonene vi har trukket har vi kommet fram til etter nøye gjennomgang og grundige diskusjoner i utvalget. Det er et samlet utvalg som stiller seg bak dem, sier han til Dagbladet.

Til tross for den sterke følelsen av å ha blitt urettferdig behandlet av Reinås-utvalget, har ledelsen i UD, med utenriksminister Jan Petersen i spissen, valgt å opprettholde en ydmyk linje offentlig.

Men Petersen selv la onsdag ikke skjul på at han er uenig med Reinås-utvalgets hovedkonklusjon, nemlig at UD opplevde en fullstendig svikt i systemene i håndteringen av tsunamien, og at grunnen var at UD mangler «grunnleggende forståelse for beredskapsarbeid,» som det heter i rapporten.

-  Jeg står fast på at våre planer har fungert, men at de i denne krisen ikke holdt, sa Petersen til Dagbladet onsdag kveld.

- Du verden så godt det er å være ferdig, men det er litt vemodig også. Dette har vært en fantastisk gjeng, sier Reinås, som onsdag la fram den mest knusende evalueringsrapporten i nyere norsk historie. I går pakket han siste rest på kontoret i Oslo sentrum. Med en svart søppelsekk over skuldra tok han farvel med medarbeiderne og la i vei til sitt nybygde hus.

- Det blir flytting i helga og styrearbeidet mitt har hopet seg opp, konstaterer Reinås.

Reinås og resten av utvalget ble oppnevnt 14. januar for å evaluere norske myndigheters håndtering av tsnumani-katastrofen. Dommen som kom på onsdag var en ren slakt av utenriksdepartementets kriseberedskap og håndtering. Dommen rammer ledelsen i departementet hardt.

- Det var viktig for oss å være tydelige for å få fram at vi trenger planer for eventuelle nye katastrofer som rammer nordmenn i utlandet. Det er i det lys våre konklusjoner må sees, sier Reinås.

- Vi har konsentrert oss om systemene. Vi har ikke fokusert på enkeltpersoner. Vårt fokus har hele tida vært systemet, sier Reinås.

Lindstrøm er sykmeldt

I går ble utenriksråd Bjarne Lindstrøm sykemeldt på ubestemt tid. Nå krever Carl I. Hagen at regjeringen tar opp utnevnelsen av ham som London-ambassadør med Stortinget.

Bjarne Lindstrøm er sykemeldt på ubestemt tid, melder informasjonsrådgiver i UD, Eirik Bergesen.

- Er sykemeldingen et resultat av tsunami-rapporten og kritikken mot ledelsen i UD?

- Ja, jeg føler ikke behov for å forklare denne meldingen ytterligere, svarer Bergesen.

Utenriksråd Bjarne Lindstrøm ble i statsråd 18. mars innstilt som ny norsk ambassadør til London. Dette var tidligere enn opprinnelig forutsatt og kilder i UD sier årsaken var Reinås-utvalgets forventede kritikk.

- Ble ikke utsatt

- Hvis ikke regjeringen tar opp denne saken i sin stortingsmelding om tsunami-katastrofen, vil vi i Frp ta den opp. Vi krever svar på hvorfor utnevnelsen av Bjarne Lindstrøm som ny ambassadør til London ikke ble utsatt til etter Reinås-rapporten, sier Carl I. Hagen.

At konklusjonene fra utvalget ble så knusende som de ble, var ikke forventet og nå reises spørsmålet om utnevnelsen av Lindstrøm med tyngde i Stortinget.

- Det var uklokt av Jan Petersen og ikke avvente Reinås-

utvalgets rapport, sier Hagen.

Kristin Halvorsen advarte allerede i påsken mot å utnevne Lindstrøm før Reinås var ferdig med oppdraget. Til det svarte utenriksminister Jan Petersen:

- Jeg kan ikke la Norges statsadministrasjon stå stille på grunn av at Kristin Halvorsen tror hun vil vinne valget om et halvt år, svarte Petersen.

- Ikke mulig
Allerede seint i fjor høst, var det klart at Lindstrøm var påtenkt som Norges nye mann i London, men skiftet var forventet å finne sted seinere på året.

Sp-leder Åslaug Haga sa til Dagbladet i går at det ikke ville vært mulig å utnevne Lindstrøm til ambassadør i London, dersom Reinås-utvalgets konklusjoner hadde vært kjent tidligere.

- Så godt å være ferdig!

Jan Reinås tok i går et endelig farvel med granskningen av UD-kaoset for å ta seg av flyttekaos på hjemmefronten.

exit: Jan Reinås tok igår farvel med evalueringsvalget.
PASSIAR: Reinås-utvalgets Morten Wetland (t.h.) har nå permisjon fra UD etter en konflikt med utenriksråd Bjarne Lindstrøm. Jan Reinås (t.v.) har levert Tsunami-rapporten og pakket kontoret.