Marburgvirus:

Mistenker virussykdom med ekstrem dødelighet

- FHI følger med på situasjonen, sier seniorforsker Tone Johansen til Dagbladet.

UTBRUDD I 2005: Helsearbeidere bærer ut et lik etter at marburgvirus herjet i en landsby nær provinsen Uige i Angola i 2005. Foto: Christopher Black/AFP
UTBRUDD I 2005: Helsearbeidere bærer ut et lik etter at marburgvirus herjet i en landsby nær provinsen Uige i Angola i 2005. Foto: Christopher Black/AFP Vis mer
Publisert

Ghana rapporterer om det som kan være landets første tilfeller av marburgvirus, melder Verdens helseorganisasjon (WHO).

I en uttalelse datert 7. juli skriver WHO at Ghana foreløpig mistenker to tilfeller av virussykdommen.

Analyser tatt av to pasienter, som indikerer marburgvirus, er nå videresendt til WHOs samarbeidssenter i Senegal for bekreftelse.

Viruset er svært smittsomt og har ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) en dødelighet på opp mot 90 prosent.

Det antas at viruset stammer fra flaggermus.

- Folkehelseinstituttet (FHI) følger med på situasjonen, opplyser seniorforsker Tone Johansen til Dagbladet.

- Marburgvirus kan føre til hemoragisk blødningsfeber, liknende det man ser ved ebola, sier Johansen ved FHI.

- UD vurderer løpende

Sykdomsforløpet starter brått med høy feber, sterk hodepine og ubehag. Mange pasienter utvikler alvorlige blødninger i løpet av sju dager, skriver WHO.

- Selv om det skulle bli flere tilfeller i Ghana, vil det være en liten risiko for tilfeller i Europa eller i Norge, presiserer Johansen.

Ingeborg Marie Gloppen Johnsen, kommunikasjonsrådgiver ved Utenriksdepartementet (UD), sier til Dagbladet at man bør følge med på regjeringens reiseråd og reiseinformasjon.

- UD vurderer løpende behovet for å opprette, endre eller oppheve reiseråd, etter en helhetsvurdering av situasjonen for norske reisende, sier hun til Dagbladet.

MEST DØDELIGE: Angola ble i 2005 rammet av marburgvirus. Utbruddet omtales som det mest dødelige noensinne og de fleste omkomne var barn under fem år. Her står professor Adriano Duse ved siden av død person med virussykdommen. Foto: AP
MEST DØDELIGE: Angola ble i 2005 rammet av marburgvirus. Utbruddet omtales som det mest dødelige noensinne og de fleste omkomne var barn under fem år. Her står professor Adriano Duse ved siden av død person med virussykdommen. Foto: AP Vis mer

Jobber med smittesporing

Marburgvirus ble første gang beskrevet i 1967 etter to samtidige utbrudd i Marburg i Tyskland og i Beograd i Serbia (da Jugoslavia).

37 personer ble smittet etter kontakt med infiserte forsøksaper importert fra Afrika, hvorav ni døde.

- Helsemyndighetene er på stedet og undersøker situasjonen. De forbereder seg på et mulig utbrudd. Vi jobber tett med landet for å spore smitten og kunne kontrollere spredningen av viruset, sier Francis Kasolo, representant for WHO i Ghana.

Dersom de to tilfellene bekreftes, vil dette være andre gang marburgvirus blir påvist i Vest-Afrika.

Kommer fra flaggermus

Tone Johansen i FHI sier til Dagbladet at virussykdommen er en zoonose - altså en sykdom som smitter fra dyr til mennesker - men som også kan smitte fra menneske til menneske.

- Reservoar for viruset er antatt å være flaggermus, rettere sagt fruktflaggermus. Aper spiller antakelig en rolle i smitteoverføring, men er ikke det naturlige reservoar for virus, forklarer Johansen.

MARBURGVIRUS: En person med virussmitte blir fraktet på båre. Bildet fra Angola er tatt 27. mars 2005. Foto: Reuters
MARBURGVIRUS: En person med virussmitte blir fraktet på båre. Bildet fra Angola er tatt 27. mars 2005. Foto: Reuters Vis mer

- Det finnes per nå ingen vaksine for denne sykdommen, eller spesifikk antiviral behandling. Støttebehandling kan imidlertid øke overlevelse.

Ifølge WHO ble det bekreftet ett enkelt tilfelle i Guinea i 2021.

Tidligere utbrudd og tilfeller av marburgvirus i Afrika er rapportert i Angola, Den demokratiske republikken Kongo, Kenya, Sør-Afrika og Uganda.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer