Ghana rapporterer om det som kan være landets første tilfeller av marburgvirus, melder Verdens helseorganisasjon (WHO).
I en uttalelse datert 7. juli skriver WHO at Ghana foreløpig mistenker to tilfeller av virussykdommen.
Analyser tatt av to pasienter, som indikerer marburgvirus, er nå videresendt til WHOs samarbeidssenter i Senegal for bekreftelse.
Viruset er svært smittsomt og har ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) en dødelighet på opp mot 90 prosent.
Det antas at viruset stammer fra flaggermus.
- Folkehelseinstituttet (FHI) følger med på situasjonen, opplyser seniorforsker Tone Johansen til Dagbladet.
- Marburgvirus kan føre til hemoragisk blødningsfeber, liknende det man ser ved ebola, sier Johansen ved FHI.
- UD vurderer løpende
Sykdomsforløpet starter brått med høy feber, sterk hodepine og ubehag. Mange pasienter utvikler alvorlige blødninger i løpet av sju dager, skriver WHO.

Dødsviruset ingen vet hvordan kurere
- Selv om det skulle bli flere tilfeller i Ghana, vil det være en liten risiko for tilfeller i Europa eller i Norge, presiserer Johansen.
Ingeborg Marie Gloppen Johnsen, kommunikasjonsrådgiver ved Utenriksdepartementet (UD), sier til Dagbladet at man bør følge med på regjeringens reiseråd og reiseinformasjon.
- UD vurderer løpende behovet for å opprette, endre eller oppheve reiseråd, etter en helhetsvurdering av situasjonen for norske reisende, sier hun til Dagbladet.

Jobber med smittesporing
Marburgvirus ble første gang beskrevet i 1967 etter to samtidige utbrudd i Marburg i Tyskland og i Beograd i Serbia (da Jugoslavia).
37 personer ble smittet etter kontakt med infiserte forsøksaper importert fra Afrika, hvorav ni døde.
- Helsemyndighetene er på stedet og undersøker situasjonen. De forbereder seg på et mulig utbrudd. Vi jobber tett med landet for å spore smitten og kunne kontrollere spredningen av viruset, sier Francis Kasolo, representant for WHO i Ghana.

Sykdomsutbrudd på ferieøy - advarer turister
Dersom de to tilfellene bekreftes, vil dette være andre gang marburgvirus blir påvist i Vest-Afrika.
Kommer fra flaggermus
Tone Johansen i FHI sier til Dagbladet at virussykdommen er en zoonose - altså en sykdom som smitter fra dyr til mennesker - men som også kan smitte fra menneske til menneske.
- Reservoar for viruset er antatt å være flaggermus, rettere sagt fruktflaggermus. Aper spiller antakelig en rolle i smitteoverføring, men er ikke det naturlige reservoar for virus, forklarer Johansen.

- Det finnes per nå ingen vaksine for denne sykdommen, eller spesifikk antiviral behandling. Støttebehandling kan imidlertid øke overlevelse.
Ifølge WHO ble det bekreftet ett enkelt tilfelle i Guinea i 2021.
Tidligere utbrudd og tilfeller av marburgvirus i Afrika er rapportert i Angola, Den demokratiske republikken Kongo, Kenya, Sør-Afrika og Uganda.