<strong>MISTENKT:</strong> Den tidligere nazilederen Anders Högström er i politiets søkelys i forbindelse med tyveriet av «Arbeit macht Frei»-skiltet som ble stjålet fra Auschewitz før jul. Foto: Expressen
MISTENKT: Den tidligere nazilederen Anders Högström er i politiets søkelys i forbindelse med tyveriet av «Arbeit macht Frei»-skiltet som ble stjålet fra Auschewitz før jul. Foto: Expressen Vis mer

Mistenkes for å ha stjålet Auschwitz-skiltet

Polsk politi vil avhøre den tidligere nazilederen Anders Högström (34).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||18. desember forsvant «Arbeit macht Frei»-skiltet fra Auschwitz. Det ble tidlig klart at polsk politi mener svensker var oppdragsgivere  for tyveriet av det mest kjente symbolet på nazistenes jødeutryddelse.

Polsk politi fant skiltet igjen allerede etter tre dager. Fem menn i alderen 25 til 39 år ble pågrepet, og motivet skal ha vært penger.

Nå mistenkes 34-åringen Anders Högström, som selv har fungert som polititipser i saken, for innblanding i tyveriet, skriver Expressen.

Til avisa sier Högström at han er uskyldig, og at han tvert i mot har jobbet for at skiltet skulle komme til rette.

- Har bevis- Så fort vi fikk informasjon om at skiltet var borte, tok vi affære. Vi tok kontakt med svensk og polsk politi og ga dem den informasjonen vi hadde som førte til at skiltet kom til rette, sier Högström til Expressen.

Den polske påtaleansvarlige, Artur Wrona, ba tidligere denne uka svenske myndigheter om hjelp til å avhøre Högström og en annen person som befinner seg i Sverige.

Wrona mener han har tilstrekkelig med bevis for å ta ut tiltale i saken, ifølge Expressen.

<strong>KOM TIL RETTE:</strong> Eksperter fra kriminallaben i Krakow, Aldona Wojciechowicz-Bratko (t.v.) og Magdalena Michalik (R) sjekker Arbeit macht frei-skiltet for spor. Foto: EPA/JACEK BEDNARCZYK POLAND OUT
KOM TIL RETTE: Eksperter fra kriminallaben i Krakow, Aldona Wojciechowicz-Bratko (t.v.) og Magdalena Michalik (R) sjekker Arbeit macht frei-skiltet for spor. Foto: EPA/JACEK BEDNARCZYK POLAND OUT Vis mer

Brøt med nazimiljøetSom leder av Nationalsocialistisk front (NSF) var Anders Högström en av sveriges mest framtredende nazister på 90-tallet.

Ved inngangen til 2000-tallet brøt Högström tilsynelatende med nazibevegelsen, og begynte å jobbe mot spredningen av nazisme i Sverige.  Han begynte i organisasjonen Exit, som støtter nazister som bryter med miljøet.

Högström ble hyllet som helt for sitt antinazistiske arbeid. Han ble først medlem av Socialdemokraterna, men forlot partiet etter få år og ble med i Moderaterna.

Han nekter for å ha nazisympatier i dag.

- Jeg har ingenting med nazismen å ghjøre i det hele tatt. Jeg står for vanlige demokratiske tanker, sier han.

<strong>KOPI:</strong> Denne kopien ble hengt opp umiddelbart etter at det ble klart at originalskiltet var stjålet. Skiltet henger over inngangsporten til Auschwitz, der det antas at over én million jøder mistet livet. Foto: REUTERS/Irek Dorozanski
KOPI: Denne kopien ble hengt opp umiddelbart etter at det ble klart at originalskiltet var stjålet. Skiltet henger over inngangsporten til Auschwitz, der det antas at over én million jøder mistet livet. Foto: REUTERS/Irek Dorozanski Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer