Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mistenkt Florida-skytter risikerer dødsstraff

26-åringen som er siktet for å ha drept fem personer på flyplassen i Fort Lauderdale, fikk tilbake et beslaglagt våpen fra FBI kort tid før drapene.

RISIKERER DØDSSTRAFF: Den mistenkte 26-åringen risikerer dødsstraff etter skytingen på flyplassen i Fort Lauderdale. Broren hans spør hvordan 26-åringen kunne få tilbake et beslaglagt våpen etter at politiet la ham inn til psykiatrisk evaluering. Foto: Jim Rassol / AP / NTB scanpix
RISIKERER DØDSSTRAFF: Den mistenkte 26-åringen risikerer dødsstraff etter skytingen på flyplassen i Fort Lauderdale. Broren hans spør hvordan 26-åringen kunne få tilbake et beslaglagt våpen etter at politiet la ham inn til psykiatrisk evaluering. Foto: Jim Rassol / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 26 år gamle mannen, som politiet mener drepte fem og såret åtte personer på flyplassen i Fort Lauderdale fredag, risikerer dødsstraff. Det opplyser en føderal statsadvokat, som lørdag kveld kunngjorde at 26-åringen nå er formelt siktet etter skytingen.

Samtidig ble det kjent at han for et par måneder siden fikk tilbake et våpen som ble beslaglagt da han ble innlagt til psykiatrisk evaluering.

CNN meldte fredag kveld at den antatte gjerningsmannen skal ha dukket opp på det føderale politiets (FBI) kontor i Anchorage i Alaska i november. Der skal han ha fortalt FBI at et etterretningsbyrå, som styrte tankene hans, tvang ham til å se på IS-videoer.

Kolleger av 26-åringen skal ha fulgt ham til FBIs kontorer, etter at han fortalte at han hørte stemmer. FBI skal ha undersøkt mannens militærbakgrunn, men fant ingen informasjon som tydet på at han kunne ha blitt radikalisert, opplyste politiet fredag.

- FBI har sviktet

GRÅTKVALT: - Jeg bare løp, forteller et gråtkvalt vitne til CNN. Flere er drept etter skuddløsning på flyplass i Florida. Video: CNN Vis mer

FBI beslagla et våpen fra mannen og overlot ham til lokalt politi, som la ham inn til psykiatrisk observasjon. Etter fire dager ble han skrevet ut, uten videre medisinsk oppfølging. Nå spør broen 26-åringen hvordan han kunne få våpenet tilbake kort tid etterpå.

- FBI har sviktet her. Dette er ikke en sak der noen har kommet ut av intet og gjort noe slikt som dette, sier 26-åringens bror og viser til skytingen på flyplassen i Fort Lauderdale, ifølge NTB.

FBI forsvarer på sin side tilbakeleveringen av våpenet og understreker at 26-åringen ikke hadde gjort noe ulovlig da han oppsøkte dem i Anchorage i november.

Spesialagent Marlin Ritzman sier FBI daglig tar seg av henvendelser fra folk som bare møter opp på ett av kontorene deres. En føderal statsadvokat sier det ikke ser ut til at 26-åringen var en person som ville blitt nektet å eie våpen, ifølge NTB.

Ikke terror

FBI spekulerte først i om masseskytingen var en terror-handling, men lørdag kveld konkluderte politiet med at det dreide seg om massedrap, og ikke et terrorangrep, ifølge ABC News.

George Piro i FBI sier at 26-åringen reiste til Florida med ett mål for øye, nemlig å drepe så mange som mulig. Den antatte gjerningsmannen skal ikke ha forklart seg om noe motiv for angrepet. Det er heller ikke noe som tyder på at 26-åringen fikk hjelp til å gjenomføre angrepet, skriver CNN.

Voldssiktet

Den antatte gjerningsmannen er født i New Jersey, men flyttet tidlig med sin familie til Puerto Rico. For to år siden flyttet han til Alaska, hvor han bodde med sin kjæreste og et barn, ifølge hans bror.

Der ble han, i januar i fjor, siktet for vold mot kjæresten. Han brøt også vilkårene for løslatelse da han flyttet inn til henne igjen umiddelbart etter at han ble sluppet fri.

Ifølge kilder i nær familie til 26-åringen har han slitt med psykiske problemer.

Broren sier han oppfordret 26-åringen til å søke profesjonell hjelp eller ta kontakt med kirken. Ifølge moren ble den tidligere soldaten sterkt påvirket av å se en bombe gå av like i nærheten av to kamerater da han tjenestegjorde i Irak, skriver NTB.

Santiago vervet seg til nasjonalgarden i både Puerto Rico og Alaska. I fjor sommer fikk han avskjed fra de militære styrkene, Det er ikke klart om han har vært diagnostisert med posttraumatisk stress i etterkant av det han opplevde mens han tjenestegjorde.

LØPER VEKK:  Flere personer er drept etter at det ble avfyrt flere skudd inne på Fort Lauderdale internasjonale flyplass i USA, bekrefter politiet. Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling