Mistenkt for 36 000 overgrep mot barn

Amerikansk fotballtrener noterte flittig sine møter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er politiet selv som frykter at fotballtreneren Dean Arthur Schwartzmiller (63) kan ha forgrepet seg så mye som 36 000 ganger mot barn.


Det nær sagt utrolige antallet har politiet fra Schwartzmillers egne notatbøker, der fotballtreneren har kategorisert sine møter med barn - for det meste unge gutter - under titler som «Blonde gutter», «Søte gutter», og «Gutter som sier nei».

Selv om det i utgangspunktet virker umulig at treneren kan ha begått så mange overgrep, frykter politiet det verste.

- Hvis bare en tidel av antallet er riktig, står vi ovenfor hundrevis av ofre i en mengde stater. Årsaken til at vi ønsker å fortelle verden om ham, er at vi tror han kan forgrepet seg på barn i en rekke land, sier politietterforsker Scott Cornfield i San Jose til ABC7 News.

Stått på i 35 år

Schwartzmiller har blitt arrestert mer enn ni ganger mistenkt for utukt med smågutter, men hver gang har fotballtreneren unngått lange fengselstraffer. Hans kriminelle bakgrunn startet for 35 år siden, men tross massive mistanker mot seg, har han aldri blitt registrert som sex-kriminell i sitt rulleblad, og tilbragt «bare» 12 år i fengsel, melder nyhetsbyrået AP.

Nå mener myndighetene at han kan være en av historiens største barneovergriperne. Overgrepene skal ha foregått i en rekke stater i USA, samt i Mexico og Brazil.

En av måtene han skal ha unngått å bli tatt på, er hans høye inteligens, kjennskap til rettssystemer, og karismatiske væremåte.

HISTORIENS VERSTE?: Den amerikanske fotballtreneren Dean Arthur Schwartzmiller (63)kan vise seg å være tidenes verste barneovergriper. Foto: Scanpix
HISTORIENS VERSTE?: Den amerikanske fotballtreneren Dean Arthur Schwartzmiller (63)kan vise seg å være tidenes verste barneovergriper. Foto: Scanpix Vis mer

- Han er sinnsykt karismatisk, og smart som få. Han kan føre rettspapirer bedre enn de fleste advokater, sier James Kevan som forsvarte Schwartzmiller i flere saker på 70-tallet.

Bodde sammen med annen pedofil

Schwartzmiller har ført sitt eget forsvar i flere saker, og har blant annet fått to av sine fire pedofilidommer i staten Idaho omgjort, selv om domstolen i Idaho har fastslått at 63-åringen er en serieovergriper som «bruker sin intelligens til å utnytte svake, undertrykkede, og de de som er i nød».

De fem siste årene har han bodd sammen med en annen dømt pedofil som han møtte under et fengselsopphold. Politiet mener de sammen har lokket til seg unge gutter ved å gi dem gaver som skateboards, dataspill, og en motorsykkel.

I arrest

Schwartzmillers og hans samboer, Freddie Everts (34) er nå arrestert uten mulighet for kausjon. Fotballtreneren er denne gangen siktet for å ha forgrepet seg på to smågutter i San Jose.

Samtidig har FBI igangsatt en storstilt etterforskning for å kartlegge 63-åringens bedrifter de siste 30 årene.

Det var en ransakelse hjemme hos de to som avdekket notatbøkene, der mer enn 36 000 møter med barn var notert i en samling han kalte «Møter med gutter».

Koder bak navnene skal i følge politiet indikere hva slags overgrep han har begått mot guttene, og hvilken anatomi guttene hadde.

- Fotalte alt

Den første kjente pedofilianklagen mot treneren stammer fra Alaska i 1970, der han ble dømt for utukt med tre tenåringer. Han ble dømt til to års betinget fengsel, og rømte fra staten da han to år senere ble anklaget for ytterligere tilfeller av utukt.

Da James Kevan skulle forsvare han i Idaho på 70-tallet - da tiltalt for overgrep mot en 13 år gammel gutt, skal Schwartzmiller ha lagt kortene på bordet ovenfor forsvareren.

- Jeg sa han måtte fortelle meg hva som egentlig pågikk. Han fortalte meg alt, sier Kevan til AP.

Allerede den gangen skal treneren ha ført notatbøker med navnet på flere hundre offre, og notater om deres anatomi.

- Etterforskerne visste ikke hva de betød, og beslagla dem ikke. Jeg ba ham kvitte seg med dem.

En av forklaringene på hvordan 63-åringen har klart å holde på så lenge, er at myndighetene ikke hadde gode nok kunnskaper om pedofili på 70- og 80-tallet.

Notorisk

Schwartzmiller tilbrakte to år i fengsel i Idaho, inntil han vant fram med sin anke til høyesterett i 1978. Året etter hevdet to 14-åringer at han hadde forgrepet seg på dem. Det førte til at treneren stakk av fra staten og bosatte seg i Oregon. Der ble han arrestert på ny, mistenkt for å ha forgrepet seg på en gutt i Arkansas, og tvunget ham til å prostituere seg.

Han ble ført tilbake til Idaho, der seks nye år i fengsel fulgte.

Etter løslatelsen i 1987 ble han arrestert minst fire ganger, mistenkt for å ha forgrepet seg på barn. Han satt tre år i fengsel i Oregon, slapp ut, og ble igjen arrestert en rekke ganger mistenkt for overgrep.

Han ble imidlertidig løslatt på grunn av bevisets stilling, og rømte til en annen stat.

Assisterende statsadvokat i Washington, Joan Cavargnaro, var imidlertid ikke i tvil om mannens skyld.

- Men vi hadde ikke bevis så gode som de man nå har funnet i notatbøkene. Overgrep mot barn er ofte vanskelige saker å føre, delvis fordi de mistenkte ofte går etter barn fra vanskeligstilte hjem. Og berøring legger ikke igjen fysiske bevis, sier hun til AP.

LOKKET: I dette huset i San Jose bodde 63-åringen sammen med en annen pedofil, Freddie Everts (34). Intedanende barn sykler forbi huset der de skal ha lokket til seg smågutter. Nå er begge arrestert.