Mistenkt for å ha forfalsket babys identitet

En 29 år gammel kvinne fra Arendal-distriktet etterforskes for menneskesmugling etter at hun i sommer tok med seg et nyfødt barn fra Kenya til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Arendal har innledet en omfattende etterforskning for å bringe på det rene om den seks måneder gamle jentebabyen kan være kidnappet eller ulovlig adoptert i Kenya, melder Agderposten.

Politi og barnevern hentet barnet hjemme hos kvinnen torsdag. Hun er foreløpig mistenkt for å ha forfalsket barnets identitetsdokumenter.

Falske opplysninger

Etterforskningen hittil tyder på at babyen kom til Norge sammen med kvinnen i sommer. Hun hadde da papirer på at det var hennes biologisk fødte barn og at barnefaren var hennes kenyanske samboer.

Fødselsopplysningen ble kontrollert ved det kenyanske sykehuset babyen angivelig var født på, og der benektet man at Arendals-kvinnen hadde født barnet.

Da hun ble konfrontert med disse opplysningene, endret kvinnen sin forklaring. Hun hevdet da at barnet var blitt adoptert i Kenya. Men heller ikke dette er politiet overbevist om.

Politiinspektør Jon Hermansen i Arendal politidistrikt sier til Agderposten at saken er den mest vriene han har vært borte i.

- Det er en mengde opplysninger som må sjekkes i et land der det ikke er enkelt. Foreløpig kan vi ikke si noe om hvordan denne saken ender, opplyser Hermansen.

Strenge regler

Den mistenkte kvinnen har forklart at hun ble bedt om å ta hånd om barnet i Nairobi. Det ville hun, og papirer ble ordnet. Kvinnens advokat Pål Eide sier at hun tok barnet med til Norge på kenyansk pass. Norge adopterer i dag ikke barn fra Kenya.

Dersom barnet er adoptert, kan det ikke uten videre tas inn i landet. Det er meget strenge regler som regulerer dette for å hindre kidnapping og salg av barn.

Uansett hva som måtte komme for dagen i barnemysteriet i Arendal, tyder alt på at barnet får bli i Norge.

- Siden det i denne saken er snakk om et forsvarsløst barn, vil det trolig få bli i landet uansett hva som skjer. Det er nok ikke realistisk å tro at det kan sendes tilbake til Kenya, sier Hermansen.

Kvinnen varsler gjennom sin advokat at hun vil kjempe for å få babyen tilbake.

- Hun er oppriktig glad i barnet og vil ha det tilbake, sier advokat Eide.

(NTB)