Mistenkt for å ha lagd drapstrusler selv

Sogneprest i politiavhør i Kristiansand i ettermiddag.

 TRUET:  Denne siden av menighetsbladet Vegleiaren, som var dynket i tennvæske, hevdet sogneprest Arne Skare at han fant i bilen sin 24. april i år . Foto: OLE BIRGER LIEN, SETESDØLEN.
TRUET: Denne siden av menighetsbladet Vegleiaren, som var dynket i tennvæske, hevdet sogneprest Arne Skare at han fant i bilen sin 24. april i år . Foto: OLE BIRGER LIEN, SETESDØLEN.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): Sogneprest Arne Skare i Valle i Setesdal er i ettermiddag blitt avhørt av politiet i Kristiansand - mistenkt for falsk forklaring om drapstruslene mot seg selv, melder Fædrelandsvennens nettutgave.

Det var i slutten av april i år at sognepresten koblet politiet inn i saken, etter at noen angivelig hadde koblet ut bremsene på bilen hans og etterlatt en tydelig drapstrussel på hodeputa i bilen hans.

Det var tredje gang i løpet av et halvt år at han mottok trusler, fortalte Arne Skare til Dagbladet.

Mistanker sognepresten
Nå mistenker politiet at Skare selv kan ha stått bak truslene.

- Vi mistenker at han selv står bak bremsefusken, drapstruslene og trusselbrev siden september i fjor, sier politiførstebetjent Dag Hovden ved Valle og Bykland lensmannskontor.

Han vil ikke opplyse hva Skare har forklart i avhøret i dag.

Sogneprestens advokat, Sveinung Søndervik Johnsen, sier til Dagbladet at hans klient forstår lite av mistankene som nå er rettet mot ham.

- Han stiller seg fullstending uforstående til dette. Han sier han har ikke gjort noe av det politiet sier han har gjort, sier advokat Søndervik Johnsen.

Kniv og tennvæske
De angivelige truslene mot sognepresten ble først omtalt i lokalavisa Setesdølen. Presten fortalte da at han hadde gått til politiet i forbindelse med et funn i bilen sin 24. april. Et bilde av Skare i menighetsbladet Vegleiaren var dynket med tennvæske og spiddet med en kniv i en nakkestøtte i bilen - på passasjersiden foran.

Det har aldri blitt klart hvem som skal ha drapstruet sognepresten, men politiet mener nå å ha funnet spor som kaster mistanke mot sognepresten selv.

Advokat Søndervik Johansen sier de i avhør ba om at politiet skulle sikte hans klient, men politiet unnlot å gjøre dette. Sognepresten har fortsatt status som mistenkt og er nå sluppet fri etter avhøret, og har dratt tilbake til sin bopæl.

- Som et sjokk
- Han drar hjem. Dette kom som et lite sjokk. Han har det tungt nå, og bor på et sted der han føler seg trygg, sier advokaten til Dagbladet.

- På hvilket grunnlag er det politiet mistenker din klient?

- De la fram konklusjonen på en teknisk rapport som de mente ikke var forenlig med hans forklaring. Dette dreier seg om det siste tilfellet der det ble tuklet med bremsene. Jeg har ikke selv sett rapporten, bare blitt forelagt konklusjonen, sier advokaten.

Sognepresten ble lettere skadet i en utforkjøring tidligere i år, og han har gått med voldsalarm siden april.

Han forlot Valle i juni, og er for tiden sykmeldt.

Skare har vært sogneprest i Valle og Bykle i to og et halvt år. I intervju med Dagbladet har han omtalt trusselepisodene som «ubehagelig og skremmende».