Mistenkt for bedrageri

PRAHA (Dagbladet): Den tyske ekskansleren Helmut Kohl (69) sitter dypere og dypere i korrupsjonsgjørma. Nå etterforskes han ikke lenger bare for økonomisk utroskap med partifinansene, men også for bedrageri og hvitvasking av penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter statsadvokatkontoret i Bonn, som om få dager vil avgjøre om det er grunnlag for å ta ut tiltale mot mannen som i nesten to tiår styrte Tyskland og det kristeligdemokratiske partiet i CDU som en gudfar. - Hver eneste dag erfarer vi noe nytt, sier overstatsadvokat Bernd König til den tyske søndagsavisa Bild am Sonntag. Han karakteriserer etterforskningen som meget komplisert.

Ti anmeldelser

Til sammen ti anmeldelser mot Kohl blir nå prøvd av statsadvokaten i Bonn, der CDU fortsatt er registrert med sitt hovedkvarter. Kohl har innrømmet at han plasserte pengegaver til partiet på hemmelige konti. Nyhetsmagasinet Der Spiegel skriver i dagens utgave at Kohls parti i delstaten Hessen mottok ni millioner mark fra en anonym giver i årene 1991- 96. Pengene skal ha blitt formidlet via en nær venn av Kohl. Fra ledende sosialdemokrater i SPD blir det allerede tatt for gitt at Forbundsdagen vil oppheve ekskanslerens parlamentariske immunitet. - Dette vil kunne skje i løpet av tre- fire uker, sier Dieter Wiefelspütz, som er innenrikspolitisk talsmann for SPD-gruppa i forbundsdagen.

Pengegaver

Korrupsjonsskandalen startet med avsløringen av at CDU på begynnelsen av 90-tallet mottok en million mark som pengegave i forbindelse med Saudi-Arabias kjøp av 36 Fuchs-stridsvogner fra Thyssen-verkene. Nå handler skandalen om titalls millioner mark. Den franske forretningsmannen Andre Guelfi har fortalt til Focus-TV at «et tysk parti» mottok til sammen 85 millioner mark (nærmere 350 millioner kroner) i kommisjon da det franske oljeselskapet Elf Aquitaine kjøpte det tidligere DDR-oljemonopolet Minol Leuna i 1992. Guelfi hevder at både Kohl og Frankrikes avdøde president Frangois Mitterrand var kjent med bestikkelsene. En talsmann for Kohl benekter alt kjennskap til anklagene.

Knust tillit

CDU har i dag innkalt til landskonferanse i Berlin. Teamet er partiets familiepolitikk. Men det eneste representantene er opptatt av, er skandalen som truer både CDUs politiske troverdighet og økonomiske eksistens. Også Kohls etterfølger som CDU-formann - Wolfgang Schäuble (57) - trues nå med å bli revet med i dragsuget. Flere aviser med bånd til CDU ser kristeligedemokratenes nye generalsekretær, østtyske Angela Merkel (45) som partiets eneste håp. Hun er hevet over all mistanke i korrupsjonsskandalen.