Mistenkt for drap

Rahila Iqbals far, morfar og familiens sjåfør er i dag varetektsfengslet i fem dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANDI-BAUHUDDIN (Dagbladet.no:) En dommer i sivilretten i Mandi-Bauhuddin i Pakistan har bestemt at de tre skal sitte fengslet i ytterligere fem dager mens politiet etterforsker dødsfallet til den norske statsborgeren Rahila Iqbal.

Ifølge NRK er de tre nå siktet for drap. Dette får ikke Dagbladet.no bekreftet av politiet.

Det som ser ut til at politiet har fått lov til å bruke spesielle metoder i saken, mentalt tøffe avhørsmetoder, som for eksempel å slå av vifte når det er varmt eller isolasjon.

- Tortur er ekstremt vanlig i pakistanske fengsel. Her baserer man seg på tilståelser i kriminalsaker, mens annen type etterforskning har svakere tradisjoner. Disse tiltalte er nok i en heldigere situasjon fordi de har kontakt med presse og omverdenen, sier Amnestys fungerende generalsekretær John Peder Egenæs til Dagbladet.no.

De tre pågrepne mennene sitter fortsatt i en celle på politistasjonen, og er ikke overført til det lokale fengselet. Deres norske advokat, Abid Raja, har nå ankommet Pakistan fra Norge, men han ankom en halv time for sent til å rekke rettsmøtet.

VG Nett skriver i dag at pakistansk politi ikke har gjort giftanalyser av levningene av Rahila, slik den obduserende legen ba om. Ifølge VG hadde Rahila ikke ytre skader, store mengder vann i magen, men ikke i lungene.

I kanal

Norsk-pakistanske Rahila Iqbal (20) døde i Pakistan 3. juni. Hun ble funnet i en bil som hadde kjørt av veien og havnet i en kanal. Hun var gift med Ahmad (21).

ARRESTERT: Rahilas bestefar (nummer to fra venstre) og sjåføren som kjørte ulykkesbilen. Mannen til venstre er en slektning. Foto: Wasim Ashraf Butt
ARRESTERT: Rahilas bestefar (nummer to fra venstre) og sjåføren som kjørte ulykkesbilen. Mannen til venstre er en slektning. Foto: Wasim Ashraf Butt Vis mer

Begge tilhørte det norsk-pakistanske miljøet, men han var ahmedyyiamuslim og hun sunni. Forholdet var derfor kontroversielt i Pakistan.

Ektemannen gikk tidlig ut i mediene med påstander om at Rahila var utsatt for æresdrap. Hennes familie har hele tiden holdt fast ved at hennes død skyldtes en bilulykke.

Hennes far, som er norsk statsborger, morfar - og sjåføren som skal ha sittet i ulykkesbilen med Rahila - ble arrestert natt til i går, norsk tid.

Dagbladet snakket i går med faren der han sitter i varetekstcellen:

- Jeg vet ennå ikke hvorfor jeg er fengslet, sier Azhar Iqbal til Dagbladet.no gjennom fengselsgitteret.

Får ikke sørge

Faren til Rahila holder fast ved at datteren døde i en bilulykke, og fortviler over behandlingen han og familien er blitt utsatt for. Han er sjokkert over arrestasjonen.

- Vi har ikke engang fått sørge i fred over vår datters død, så blir vi arrestert, sier faren gråtkvalt.

Dagbladet.no er til stede i Pakistan, og vil følge utviklingen i saken.

SITTER FENGSLET HER: Politistasjonen i Saddar Mandi.Foto: Wasim Ashraf Butt
ETTERFORSKES: Dødsfallet til den norske statsborgeren Rahila Iqbal.