Mistenkt for ett drap og fem drapsforsøk

Peter Mangs (38) er varetektsfengslet.

VARETEKTSFENGLSET: Den 38 år gamle Peter Mangs (i midten) er mistenkt for å ha skutt mot flere personer i Malmø det siste året. Tirsdag ble han fremstilt for fengsling i Malmø tingrett. Foto: Stig Åke Jönsson / Scanpix
VARETEKTSFENGLSET: Den 38 år gamle Peter Mangs (i midten) er mistenkt for å ha skutt mot flere personer i Malmø det siste året. Tirsdag ble han fremstilt for fengsling i Malmø tingrett. Foto: Stig Åke Jönsson / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MALMÖ/OSLO (Dagbladet): Peter Mangs ble i Malmö tingrett begjært varetektsfengslet fram til 23. november. Mangs skal også gjennomgå en legeundersøkelse.

Hans forsvarer Christina Brink ønsket ikke å kommentere kjennelsen, annet enn at hennes klient nekter straffskyld på alle punkter.

Fengslingsmøtet mot den såkalte Lasermannen startet klokken 12 tirsdag, og ble avholdt i sikkerhetssalen.

Om lag 50-60 pressefolk hadde møtt opp for å dekke rettsmøtet. Noen hadde stått i kø siden klokken 09.30 i dag morges. Da Mangs kom inn i rettssalen, kikket han på rett alle journalistene som var der. Han virket rolig, men anspent.

- Gjentakelsesfare Peter Mangs er mistenkt for ett drap og fem drapsforsøk, og ikke syv drapsforsøk som tidligere oppgitt. Hvorfor antall drapsforsøk er redusert, er så langt ikke kjent.

Påtalemyndigheten mener det finnes fare til bevisforspillelse og gjentakelsesfare, og ønsker derfor at Mangs blir varetektsfengslet.

På spørsmål om hvordan Mangs stiller seg til siktelsen, svarte han at han er uskyldig og nekter straffskyld for alle forhold.

Deretter ble det begjært lukkede dører, før retten avsa kjennelsen. Tingretten konstaterte fare for gjentakelse og bevisforspillelse.

Holdt under oppsikt Mangs er mistenkt for drapet på Trez West Persson (20) og drapsforsøk på hennes venn Xhafer Dani (22) som ble skadd i samme skyteepisode. Han er i tillegg mistenkt for ytterligere fire drapsforsøk. Alle ugjerningene har blitt begått i perioden 10. oktober 2009 til august 2010.

Peter Mangs ble pågrepet i sin bopel lørdag. Politiet hadde holdt ham under oppsikt i om lag to uker før pågripelsen, ifølge Sydsvenskan. 38-åringen ble bedt om å overgi seg og gikk rolig ut av leiligheten.

Kriminalteknikerer har prøveskutt våpnene — en Glock 9 med mer og en .22-kaliber pistol. — og har bekreftet at ett av våpnene har vært i bruk ved minst én av skyteepisodene.

Politiet jakter nå på en mulig medhjelper som de mener kan ha hjulpet ham med å plukke ut ofrene.

(Dagbladet kommer tilbake med mer.)