Mistenkt for juks med egne biler

Kjøpte og solgte nesten 50 biler. Dagbladet.no avslører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tips oss!

FREDRIKSTAD/HALDEN (Dagbladet.no): En overingeniør i Statens vegvesen i Fredrikstad er suspendert med øyeblikkelig virkning. Han er mistenkt for alvorlige uregelmessigheter i forbindelse med registreringer og godkjenninger av egne kjøretøy.


Den ansatte skal registrert en rekke egne bruktimportbiler, blant annet fra Tyskland.

Solgte ulykkesbiler

Mannen har også kjøpt opp vrak av biler og motorsykler som har vært involvert i alvorlige trafikkulykker i Norge og utlandet. Bilene er bygd opp igjen, og godkjent ved den samme trafikkstasjonen han arbeidet ved inntil fredag i forrige uke.

Dagbladet.no har i flere uker kartlagt overingeniørens tidligere biler, salgsmeldinger og trafikkulykker. Vi har også snakket med en rekke personer som har kjøpt biler av mannen. Flere har reagert på at en ansatt i Staten vegvesen kunne kjøpe bilvrak, bygge dem om, godkjenne dem og sende bilene ut på veiene igjen.

Isolerte arkiver

Etter at Dagbladet.no ba om innsyn i registreringsdokumenter overingeniøren har hatt befatning med, startet Statens vegvesen sin egen interne gransking rundt mannnen.

OPPRULLING: Statens Vegvesen gransker nå flere ansatte ved trafikkstasjonen i Fredrikstad, der Overingeniøren jobber. Foto: John Terje Pedersen
OPPRULLING: Statens Vegvesen gransker nå flere ansatte ved trafikkstasjonen i Fredrikstad, der Overingeniøren jobber. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Undersøkelsene førte til at han ble kalt inn på teppet hos distriktsledelsen i Moss sist fredag. Under møtet fikk mannen muntlig beskjed om at han ble suspendert. Mandag denne uken fikk han suspensjonen overlevert skriftlig.

Samtidig med at møtet pågikk i Moss, gikk granskere fra Statens vegvesen til aksjon ved trafikkstasjonen i Fredrikstad. Her plomberte de arkiver, sikret dokumentasjon og datautstyr som mannen bruker i sitt daglige arbeid.

Storkontroll

- Jeg tar suspensjonen veldig tungt. Jeg visste ikke at møtet jeg ble kalt inn til skulle handle om meg. Akkurat nå orker jeg ikke å snakke med media og ber om forståelse for det, sier den suspenderte overingeniøren til Dagbladet.no gjennom sin tillitsvalgte.

Dokumenter Dagbladet.no har skaffet til veie, viser at overingeniøren har kjøpt og solgt 46 biler - 20 av disse er kjøpt og solgt de siste fem årene.

- Vi vil om kort tid kalle inn alle bilene som den suspenderte har eid tidligere, sier assisterende vegdirektør Kjell Bjørvig til Dagbladet.no.

Ut over å bekrefte suspensjonen ønsker han ikke å si noe mer om saken fordi den nå ansees som en personalsak.

Flere ansatte undersøkes

Statens Vegvesen mener å kunne dokumentere at den mistenkte medarbeideren har bygget om importerte biler og registrert dem med gal vektklasse, motorstørrelse, og i noen tilfeller også uriktig årsmodell. På denne måten skal han ha oppnådd lavere bilavgifter, og dermed større gevinst ved videresalg.

Om mistankene stemmer, kan det dreie seg om store pengebeløp i avgiftsunndragelse fra staten.

Dagbladet.no sitter på dokumenter som viser at flere andre ansatte ved trafikkstasjonen i Fredrikstad kjøper og selger importbiler.

Disse opplysningene har ført til at Statens vegvesen nå også undersøker andre ansatte. Felles for flere av de som granskes er at de alle har jobbet ved den nå nedlagte trafikkstasjonen i Halden. Her har den nå suspenderte overingeniøren jobbet siden midten av 80-tallet.

Følger ikke loven

Fagforeningen NITO, som representerer ingeniører i Statens vegvesen, er kritisk til måten ledelsen i etaten har behandlet deres medlem i Fredrikstad på.

- Han fikk aldri vite hva tema for møtet handlet om, og at man skulle diskutere hans stilling. I tillegg ble han ikke informert om sin lovfestede rettighet om å kunne la seg bistå av tillitsvalgt under møtet, sier Siw Tyldum i NITO til Dagbladet.no.

Hennes organisasjon kommer til å ta opp disse problemstillingene om de ansattes rettigheter rundt personalsaker med ledelsen i Statens vegvesen.

Tidligere i høst har Dagbladet.no avslørt at tre andre ansatte i Statens vegvesen er blitt suspendert, mistenkt for feilregistreringer av bruktbiler. To av dem er politianmeldt.

De ansatte har arbeidet ved trafikkstasjonene i Drøbak, Billingstad og Skien.

SAMME STASJON: Flere av de som nå granskes jobbet tidligere på den nå nedlagte trafikkstasjonen i Halden.
<a href=mailto:oor@dagbladet.no>oor@dagbladet.no</a> eller <a href=mailto:keg@dagbladet.no>keg@dagbladet.no</a>

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer