Mistenkt for misbruk av statlige midler

Den utskjelte kloneforskeren Hwang Woo-suk i hardt vær igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kloningseksperten Hwang Woo-suk forfalsket alle de elleve stamcellelinjene som angivelig var genetisk skreddersydd for pasienter. Det er dommen undersøkelseskommisjonen som gransket hans resultater kom fram til i desember i fjor.

Saken har naturlig nok medført at hele hans forskergjerning har blitt ytterligere gått etter i sømmene, og nå har Sør Koreas statsrevisor gått ut med mistanke om at Woo-suk har brukt statlige midler til ikke-vitenskapelige innkjøp.

17,8 millioner

Sør Koreas «Board of Audit and Inspection » overlater nå resultatet fra sin tre uker lange etterforskning i Hwangs bruk av statlige og private midler til statsadvokaten, som driver grundig etterforskning i omstendighetene rundt Hwang Woo-suks juks med kreftcelleresultater.

I 2005 mottok Hwang 30,9 milliarder won (ca. 220 millioner norske kroner) i statlige midler, samt koreanske won tilsvarende 42,7 millioner NOK i midler fra private organisasjoner.

2,5 milliarder won (17,8 millioner norske kroner) av disse sås det nå tvil om er brukt på lovlig måte, melder nyhetsbyrået Associated Press.


Private midler

Hwang skal også ha mottatt 3,4 milliarder won personlig i private tilskudd, som det er uklart hvordan har blitt brukt.

- Staten og selskapene har bidratt med mye penger til professor Hwang Woo-suks forskning. Men han har ikke fulgt riktig regnskapssikk, uttaler granskingskomitéen, ifølge AP.

I etterforskningen har Hwang blant annet fått endevendt sitt private hjem i jakten på beviser. Den falne nasjonalhelten har også beskyldt forskerkolleger for å ha forfalsket resultater.

Hwang Woo-suk ble i 2004 verdensberømt for å ha frambrakt de første embryoniske stamcellene som er skreddersydd for hver enkelt pasient, og var håpet å være et stort skritt i kampen mot sykdommer som Alzheimer og diabetes.

Oppdagelsen kom på tredjeplass i forskningsmagasinet Sience sin kåring av 2004s viktigste forskningsresultater.

FORSVARES: Den tidligere nasjonalhelten i Sør-Korea blir fortsatt støttet av mange. Her en aksjon 4. februar, hvor en mann brente seg selv til døde i protest mot myndighetenes granskning av forskeren.
NYE MISTANKER: Forskeren Hwang Woo-suk har fått nye beskyldninger rettet mot seg. Denne gangen om misbruk av statlige midler.