Mistenkt for teaterterroren

Tsjetsjenias visestatsminister Akhmed Zakajev er arrestert i København. Han er mistenkt for å ha hjulpet gisseltakerne i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rett før halv tre i natt ble Akhmed Zakajev arrestert av dansk politi.

I dag morges ble han fremstilt for dommervagten i København, ifølge danske Ekstrabladet. Sikkerheten var massiv ved lokalet, og gata utenfor dommervagten ble sperret av mens grundlovsforhøret foregikk.

Zakajev har fått oppnevnt forsvarer Ervin Birk Nielsen. Grundlovsforhøret ble holdt bak lukkede dører. Dommer Lisbeth Christensen henviste til at paragraf 29 om at dørene kan lukkes «når statens forhold til fremmede makter krever det».

Før dørene ble lukket, spurte dommeren forsvareren om han hadde snakket med sin klient.

- Jeg har snakket med min klient hele natten, svarte forsvarer Ervin Birk Nielsen ifølge Ekstrabladet.

Den kjente tsjetsjeneren oppholdt seg i Danmark i forbindelse med den tsjetsjenske verdenskongress.

Zakajev er visestatsminister i den tsjetsjenske utbryterrepublikken og president Aslan Maskhadovs utsending på kongressen. Maskhadov ble valgt til president i 1997, men er ikke anerkjent av president Vladimir Putins regjering.

Zakajev framstilles for varetektsfengsling onsdag formiddag.

Russisk forespørsel

Politimester Hanne Bech Hansen i København sier Zakajev ble pågrepet på grunnlag av en russisk forespørsel gjennom Interpol.

Siden fredag har politiet i København mottatt en rekke henvendelser fra russiske myndigheter hvor man har bedt om at Zakajev på grunn av alvorlige forbrytelser måtte pågripes og utleveres ti l Russland.

Etter en vurdering av begjæringene, ba politiet mandag om ytterligere opplysninger fra russerne. Politiet mottok opplysningene tirsdag.

Zakajev mistenkes for en rekke terrorhandlinger i perioden 1996-99. Han er også mistenkt for å ha deltatt i planleggingen av gisseltakningen i Moskva 23.-26. oktober, hvor 117 gisler ble drept.

Diplomatisk krise

Hvorvidt Zakajev utleveres, er opp til det danske justisdepartementet, som vil ta beslutningen i samarbeid med politiet i København.

Den tsjetsjenske kongressen i København førte til en diplomatisk krise mellom Danmark og Russland, som protesterte mot at arrangementet fikk gå sin gang. Russlands president Vladimir Putin avlyste sitt planlagte besøk i Danmark neste måned, og toppmøtet mellom EU og Russland ble flyttet fra København til Brussel.

TATT I KØBENHAVN: Tsjetsjenias visestatsminister Akhmed Zakajev.