Mistenkt kidnapper overga seg

Argentineren Alfredo Astiz, også kjent som torturisten «Den blonde engelen», må omsider møte for retten. Astiz mistenkes blant mye annet for å ha bortført og drept den svenske jenta Dagmar Hagelin i 1977.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagmar Hagelin var bare 17 år da hun ble bortført, torturert og drept i Buenos Aires i 1977. Hun ble et av de mest kjente ofrene for det argentinske militærdiktaturets «skitne krig», som diktaturet selv kalte kampen mot landets politiske opposisjon.

Faren til Dagmar Hagelin, Ragnar Hagelin, ga aldri opp kampen for å finne sannheten om datterens skjebne.

Astiz, som er tidligere kaptein i den argentinske marinen, anklages for å ha vært en av landets verste torturister under militærdiktaturet i Argentina i årene 1976 til 1983. Han overga seg til politiet søndag.

Italiensk påtrykk

En argentinsk dommer utstedet arrestordre på kaptein Alfredo Astiz, etter påtrykk fra en italiensk domstol.

Den italienske domstolen knyttet Astiz til bortføringen av den italienske statsborgeren Angela Maria Aieta i 1976, og Giovani Pegoraro og hans gravide datter Susan året etter.

- Astiz overga seg selv til Interpol, og er nå i politihovedkvarteret sammen med en advokat i påvente av dommerens instruksjoner, opplyser en polititalskvinne.

Skrøt

Astiz har i intervjuer skrytt av at han drepte Dagmar Hagelin. Dagmars lik er aldri funnet, men det skal være en kjensgjerning at Dagmar Hagelin, muligens på grunn av en forveksling, ble bortført av en dødsskvadron, ledet av Astiz.

Mye tyder på at hun i likhet med mange andre ble kastet i havet etter å ha dødd under tortur. Nå kan det hende at det blir fastslått en gang for alle hvem som sto bak og hvorfor hun måtte bøte med livet.

Den argentinske regjeringen har allerede tilkjent Ragnar Hagelin erstatning for datterens forsvinning. Beløpet holdes hemmelig, men ifølge argentinsk presse skal det være på rundt seks millioner kroner.

Astiz ble politianmeldt i Stockholm i mars i år, av Ragnar Hagelin, og kan risikere å bli stilt for retten i Sverige.

Immunitet

Astiz kan ikke tiltales i Argentina for drap og tortur som ble begått under militærdiktaturet. Han er beskyttet av spesielle immunitetslover fra 1986 og 1987, som Argentina vedtok i et forsøk på å gjøre seg ferdig med fortiden.

Men bortføring av barn ble ikke inkludert i immunitetslovene, og det var på dette grunnlaget at den italienske domstolen ba den argentinske domstolen om å arrestere Astiz.

Mellom 15.000 og 30.000 opposisjonelle forsvant i Argentina fra 1976 til 1983.

(NTB)