- Mistenkt krigsforbryter smuglet ut av Danmark

CIA skal ha smuglet den tidligere irakiske hærsjefen Nizar al-Khazraji ut av Danmark fordi de hadde bruk for ham i Irak. Eks-hærsjefen satt i husarrest, blant annet mistenkt for krigsforbrytelser mot den kurdiske befolkningen i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nizar al-Khazraji ble meldt savnet fra hjemmet sitt i Sorø i Danmark 17. mars, tre dager før angrepet på Irak startet. Det skal ikke være tilfeldig, skriver den danske avisa Politiken i dag. En fortrolig rapport, skrevet av den tidligere CIA-sjefen Vincent Cannistraro, forteller at den tidligere irakiske hærsjefen ble smuglet ut av Danmark.

Hemmelig rapport

Nizar al-Khazraji «ble smuglet ut av Danmark av CIA, nå har han dukket opp i Kuwait», heter det i rapporten, som er merket «Følsom/Kun klientgruppe» og som har kommet den danske avisa i hende. Rapporten ble skrevet elleve dager etter den mystiske forsvinningen.

Cannistraro vil ikke kommentere innholdet overfor Politiken. Han sier at denne informasjonen ikke var beregnet for pressen. Han vil ikke fortelle hvor opplysningene i rapporten kommer fra, men understreker at kildene er meget pålitelige.

Skulle organisere militærkupp

Det velrenommerte saudiarabiske ukemagasinet Al-Majalla omtaler også den påståtte smuglingen i sitt kommende nummer. Her beskrives også hvordan den tidligere hærsjefen skulle hjelpe amerikansk etterretning ved hjelp av sine kontakter i den irakiske hæren. Blant annet var en viktig oppgave å hjelpe til med å kartlegge hvor Saddam Hussein og sønnene hans befant seg. En annen var å være med på å få i stand et militærkupp i Irak.

Ifølge Al-Majalla mislyktes hærsjefen med begge deler.

I husarrest

Den tidligere irakiske hærsjefen ble satt til å knuse sjia-opprøret i sør-Irak etter den første Gulf-krigen i 1991. Der ble han såret og tatt til fange, men ble sluppet fri etter en tid. Den relativt milde behandlingen skal ha fått Iraks diktator til å tvile på hærsjefens lojalitet, at han snakket nedlatende om regimet i fangenskapet. Til slutt valgte al-Khazraji å rømme landet.

Siden november har han sittet i husarrest i Danmark. Der er han siktet for å ha deltatt i krigsforbrytelser under regjeringshærens offensiv mot den kurdiske befolkningen i Nord-Irak fra 1984 til 1988. Ifølge Amnesty International skal han være ansvarlig for drap på 5000 sivile kurdere i 1988.

Uvitende justisminister

Den påståtte smuglingen har i så fall skjedd fullstendig bak ryggen på danske myndigheter. Justisminister Lene Espersen har henvendt seg til den amerikanske ambassaden i København, som ikke har besvart henvendelsen ennå. Men overfor avisa avviser ambassaden ethvert kjennskap til både forsvinningen og den hemmelige rapporten.

<B>SMUGLET UT? </B>Den tidligere irakiske hærsjefen Al-Majalla satt i husarrest i Danmark, mens danske myndigheter etterforsket hans rolle da Saddam svært brutalt slo ned sjia-opprøret i sør-Irak i 1991. Amnesty mener han også er ansvarlig for drap på 5000 kurdere i 1988.