SJOKKERENDE ANGREP: Bildet viser lokalene til det ameriaknske konsulatet i Libya etter angrepet 11. september 2012. Foto: Ibrahim Alaguri / AP / NTB Scanpix
SJOKKERENDE ANGREP: Bildet viser lokalene til det ameriaknske konsulatet i Libya etter angrepet 11. september 2012. Foto: Ibrahim Alaguri / AP / NTB ScanpixVis mer

Mistenkt libysk bakmann bortført av amerikanske spesialstyrker

Utpekt etter Benghazi-angrepet i 2012, der USAs ambassadør ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den terrormistenkte libyeren Ahmed Abu Khattala er tatt til fange av amerikanske spesialstyrker inne i Libya og fraktet ut av landet. Han befinner seg nå på hemmelig sted, melder Washington Post - som har forsinket publiseringen av saken med en dag av «sikkerhetsårsaker».

Khattala sitter ifølge amerikanske myndigheter i ledelsen for organisasjonen Ansar al-Sharia og er en av de hovedmistenkte bakmennene etter angrepet mot den amerikanske konsultatet i Libyas nest største by Benghazi 11. september 2012. Fire amerikanere, blant dem ambassadør Chris Stevens, ble drept.

President Barack Obama bekrefter pågripelsen i en offisiell uttalelse.

- USA har en ufravikelig plikt til å stille til ansvar dem som er ansvarlige for å skade amerikanere. Det faktum at Ahmed Abu Khattala nå er i amerikansk varetekt, er bekreftelse på nitid innsats fra våre militære, vårt politi og etteretningstjeneste. Takket være deres mot og profesjonalitet vil denne personen nå føle den fulle tyngde av det amerikanske rettssystemet.

Traume Det opplyses at de amerikanske styrkene som pågrep Khattala, samarbeidet med det føderale politiet (FBI) om aksjonen, som ble gjennomført søndag. Ifølge militæret ble ingen drept under pågripelsen.

Dette er første gang noen mistenkte for Benghazi-angrepet er pågrepet. Angrepet har vært et stort traume for Obama-administrasjonen, og presidenten har vært under stadige angrep for å ha mislyktes i å stille noen til ansvar.

Stemningen er nå langt lettere i regjeringslokalene etter pågripelsen.

- Det er en påminnelse om at når USA sier vi skal stille noen til ansvar, er dette hva vi mener, sier en ikke navngitt embetsmann til Washington Post.

På ukjent sted Angrepet mot det amerikanske konsulatet skjedde på 11-årsdagen for 11. september-angrepene 2001. En rekke væpnede menn angrep bygningskomplekset, og tok livet av ambassadør Stevens og en medarbeider. Noen timer seinere ble to CIA-ansatte drept i etterretningsorganisasjonens lokaler et par kilometer unna. Ytterligere to amerikanere ble såret.

Det er uvisst hvor Khattala nå befinner seg. Imidlertid er det vanlig at USA holder terrormistenkte som er pågrepet i utlandet, fengslet om bord på marineskip for avhør. Deretter blir de overlatt til nye avhør, denne gang i regi av FBI.

Ansar al-Sharia, organisasjonen Khattala ifølge amerikanerne er med på å lede, oppsto under den libyske borgerkrigen og vokste etter diktator Muammar Kadhafis fall. De er klassifisert som terrororganisasjon av USA og ble tidlig utpekt som ansvarlige for Benghazi-angrepet.

DREPT: USAs ambassadør Chris Stevens og tre andre amerikanere ble drept i angrepet. Foto: Ben Curtis / AP / NTB Scanpix
DREPT: USAs ambassadør Chris Stevens og tre andre amerikanere ble drept i angrepet. Foto: Ben Curtis / AP / NTB Scanpix Vis mer